Kulki z suszonych owców, orzechów i innych dodatków to jak dla mnie na prawdę doskonała propozycja na zdrową i słodką przekąskę. Do stworzenia poniższych kuleczek użyłam wyłącznie produktów "raw", czyli surowych, nie poddanych wysokim temperaturom suszenia. W konsystencji są dość miękkie, dlatego uważajcie z dodatkiem wody. Dosłownie rozpływają się w ustach. Karmelowy smak owoców w połączeniu z migdałowym masłem czekoladowym to połączenie, które zachwyca. Kulki można dodatkowo obtoczyć w nasionach, mielonych orzechach bądź wiórkach kokosowych. Ja tym razem postawiłam na prostotę.
Składniki:
- 100 g daktyli (RAW FOODS)
- 20 g rodzynek manuka (RAW FOODS)
- 50 g moreli (RAW FOODS)
- 40 g masła czekoladowego (RAW FOODS)
- 1-2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełożyć do malaksera/blendera i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. UWAGA! Na początku dodaj 1 łyżeczkę wody, jeżeli masa nie będzie zwarta, dodaj wtedy kolejną.
- Uformuj malutkie kulki i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby lekko stwardniały.
Jak patrzę na te kulki to widzę w nich zdrowie, pyszny smak i naturalną słodkość :)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie :)
Super pomysł ! chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńNas na takie kulki nie musisz namawiać :D Robimy przeróżne wersje i za każdym razem smakują genialnie :D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowe i naturalnie słodkie przekąski :)
OdpowiedzUsuńMmmm, ale one kusząco wyglądają! Kocham takie zdrowe zamienniki słodyczy :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/