Surowe kulki owocowe z masłem czekoladowym :)

5 lutego 2016

Kulki z suszonych owców, orzechów i innych dodatków to jak dla mnie na prawdę doskonała propozycja na zdrową i słodką przekąskę. Do stworzenia poniższych kuleczek użyłam wyłącznie produktów "raw", czyli surowych, nie poddanych wysokim temperaturom suszenia. W konsystencji są dość miękkie, dlatego uważajcie z dodatkiem wody. Dosłownie rozpływają się w ustach. Karmelowy smak owoców w połączeniu z migdałowym masłem czekoladowym to połączenie, które zachwyca. Kulki można dodatkowo obtoczyć w nasionach, mielonych orzechach bądź wiórkach kokosowych. Ja tym razem postawiłam na prostotę.


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera/blendera i miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. UWAGA! Na początku dodaj 1 łyżeczkę wody, jeżeli masa nie będzie zwarta, dodaj wtedy kolejną.
  2. Uformuj malutkie kulki i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby lekko stwardniały. 


6 komentarzy

  1. Jak patrzę na te kulki to widzę w nich zdrowie, pyszny smak i naturalną słodkość :)
    Wyglądają genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł ! chętnie wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nas na takie kulki nie musisz namawiać :D Robimy przeróżne wersje i za każdym razem smakują genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie zdrowe i naturalnie słodkie przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, ale one kusząco wyglądają! Kocham takie zdrowe zamienniki słodyczy :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń