czwartek, 24 marca 2016

Fit sernik na daktylowo-kokosowym cieście :)

Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast. Lubię w nim to, że rzadko kiedy nie wychodzi. Dodasz trochę tego, tu pozmieniasz, coś odejmiesz, a i tak wyjdzie - bardziej lub mniej zjadliwy.
Poniższy sernik pozbawiony jest białego cukru, mąki i tłuszczu. Dlatego też nazwałam go FIT SERNIKIEM. Bardzo prosty, szybki i kruchy spód od razu podbił podniebienia domowników, a puszysta, delikatna niczym pianka serowa masa stała się jedną z lepszych jakie do tej pory zrobiłam. Ciekawym składnikiem, który dodałam do masy serowej może okazać się BIAŁKOFIT - produkt, który zwiększył zawartość białka w cieście. Więcej o nim znajdziecie pod przepisem. A tym czasem zapraszam Was na słodką mleczno-serową pokusę :)


Spód:
  • 120 g daktyli
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 ml mleka
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego 
  • 4 jaja
  • słodzidło (u mnie 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki syropu klonowego) 
  • 50 g białkofitu (Sorel)
Przygotowanie:
  1. Składniki na spód przełóż do malaksera/blendera i zmiksuj na dość drobną konsystencję. Masa będzie sucha, jednak mimo to klejąca. 
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę na spód i dociskaj łyżką tworząc zwartą podstawę. 
  3. Piekarnik mocno nagrzej na 180*C i piecz przez 10 minut powstały spód. 
  4. W tym czasie oddziel żółtka od białek, które ubij na pianę. W misce zmiksuj ser, słodzidło, żółtka oraz białkofit. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. 
  5. Masę wylej na podpieczony spód i piecz 45 minut, nadal w 180*C.




To koncentrat białek serwatkowych w proszku WPC 80 Instant, stworzony przez firmę Sorel.

Skierowane jest do osób dbających o linię, o swoją sylwetkę, odchudzających się, uprawiających sport oraz pragnących zwiększyć podaż białka w diecie. Powstało na podstawie książki "Plan wypłukiwania tłuszczu" autorki Ann Louise Gitlteman.

Białko serwatkowe ma wiele właściwości:
  • przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej 
  • zapobiega utracie tkanki mięśniowej 
  • jest dobrze przyswajalne 
  • zwiększa uczucie sytości 
  • wspomaga odchudzanie 
  • nie obciążą organizmu 
  • wspomaga pracę jelit, dba o prawidłową przemianę materii
Opakowanie, jak dla mnie bardzo przykuwające uwagę (ah ten róż) zawiera 250 g produktu. Zaleca się stosowanie 1 łyżki białka od 1 do 2 razy dziennie. 
Białkofit posiada wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do koktajli, omletów, sosów, zup, wypieków, w tym także serników :) 


W 100 g znajdują się:
  • kcal: 408
  • tłuszcz: 7,3 g
  • węglowodany: 10 g
  • białko: 75 g

Białkofit oraz różnorodną ofertę zdrowej żywności znajdziecie w sklepie poniżej

7 komentarzy:

  1. Jaki ładny pulchniutki :D My jutro będziemy robić nasz popisowy dyniowy sernik bo już mama go wyczekuje :D Łączmy się naszą miłością do sera ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi pysznie ten dyniowy serniczek :)
      Łącze się z Wami! :P

      Usuń
  2. To ciasto brzmi wspaniale! :) Lubię takie fit ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast maki kokokosowej mozna uzyc innej, np pelnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innej pewnie tak, ale raczej jakiejś orzechowej, jaglanej. Z tymi bym się nie obawiała, nie wiem jak pełnoziarnista sprawdzi się jedynie z dodatkiem daktyli, nie wiem czy nie będzie wymagała dodatku jajka, bądź jakiejś innej substancji spulchniającej....
      Próbuj :) Jak zrobisz, daj znać jak wyszło :P

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smacznie :)
    Też robiłam sernik dzisiaj (zwykły wiedeński, z cukrem i z masłem) i tak właśnie myślałam ile on ma białka, więc nie wyobrażam sobie dokładać jeszcze dodatkowe :D Ale bardzo podoba mi się spód ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako miłośniczka serników na pewno skusiłabym się i na ten Twój :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...