RECENZJA - Koktajle. Klinika soku :)

29 marca 2016

Przez ostatni czas koktajle zawładnęły Naszymi jadłospisami. Coraz więcej osób przekonuje się do ich cennych właściwości, pysznego smaku i prostotą w przygotowaniu. Można zauważyć znaczący wzrost przeróżnych przepisów na zdrowe i smakowite miksy koktajlowe. Obok koktajli popularne stały się domowo wyciskane soki. Trzeba przyznać - moda na te płynne dobrocie dotknęła większość z Nas. W związki z tym przedstawiam Wam nowo wydaną książkę Magdaleny Makarowskiej "Koktajle. Klinika soku" wydawnictwa Feeria


Książka tej autorki ponownie mnie zachwyciła, tak samo jak jej wcześniejsze wydania. Prezentuje się na prawdę zachęcająco oraz przykuwa uwagę. Oprawiona w barwną okładkę wzbudza zainteresowanie i chęć zajrzenia do środka. A co można spotkać w środku? Jeszcze więcej kolorów i przepięknych fotografii przedstawiających smakowite i zdrowe przepisy na koktajle i soki. Całość jest przejrzysta, czytelna i jeszcze raz podkreślę, pięknie wydana. 

Zaczynając jednak od początku. Na wstępie dowiadujemy się dlaczego koktajle i soki są kopalnią cennych składników. Wyjaśnione zostało dlaczego powinniśmy włączyć je do swojej diety na stałe. Poznamy odpowiedź na pytanie - co daje nam picie takich zdrowotnych "mikstur". Już teraz powiem Wam, że chodzi m.in. o zwalczanie wolnych rodników, wzmocnienie organizmu, naturalną suplementację. 


Poznasz różnice między koktajlem a smoothie. Dowiesz się jaka pora jest najlepsza na picie danego napoju. Istotną informacją są porady na temat przygotowania warzyw i owoców przed ich obróbką. 

Jednym z moich ulubionych elementów w książce są przepisy na domowe mleka roślinne. Począwszy od tych standardowych jak: kokosowe, ryżowe, migdałowe a kończąc na jogurtach orzechowych, mlekach zbożowych jak gryczane, jaglane czy tych wykonanych z nasion sezamu i różnych pestek. 


Przechodząc do głównego tematu lektury - przepisy. Znajdziesz tu ponad 100 przeróżnych miksów owocowych, warzywnych, owocowo-warzywnych, z dodatkami nasion i orzechów, z użyciem jogurtu oraz te całkowicie roślinne, które stanowią zdecydowaną większość. 


Przepisy na koktajle i soki zostały podzielone na konkretne właściwości i działania jakie od nich oczekujemy, np. śniadaniowe czy wegańskie. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem czy to danego koktajlu czy głównego produktu wykorzystanego w przygotowaniu napoju. Pod niektórymi recepturami można znaleźć informacje o danym produkcie, jego właściwościach itp. 


Podsumowując, książkę "Koktajle. Klinika soku" jak najbardziej mogę polecić każdemu z Was. Zarówno tym, którzy już miksują swoje ulubione koktajle, ale także tym którzy dopiero zaczynają z nimi przygodę. Pozycja ta to mnóstwo przepysznych propozycji koktajlowych i sokowych. Pięknie wydana na pewno zachęci do miksowania swoich ulubionych smaków. 

2 komentarze

  1. Bardzo lubię koktajle, ale jeszcze bardziej lubię zjeść wszystkie składniki oddzielnie :D A książka wydaje się być bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koktajle bardzo lubimy ale pijemy je tylko od czasu do czasu :P Jakoś nie potrafimy nabrać systematyczności pod tym względem :P

    OdpowiedzUsuń