Poniższy przepis przepełniony jest produktami, które po raz pierwszy miałam możliwość testować. Najbardziej interesowała mnie mąka kasztanowa, którą już od dawna chciałam wypróbować. Cieszę się, że dzięki współpracy ze sklepem Dobra Zielarnia mam taką możliwość.
Wcześniej poczytałam na temat mąki kasztanowej, przez co myślałam, że będzie miała ona bardzo intensywny orzechowo-korzenny smak, ciężki do zaakceptowania bez połączenia z inną mąką. Jednak zaryzykowałam i zrobiłam placuszki 100 % kasztanowe. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ owszem wyszły orzechowe, ale bardzo przyjemne w smaku, nie tak mocno aromatyczne jak myślałam. Kompletnie nie ma tu żadnej goryczki, intensywność orzechowego smaku jest jak najbardziej odpowiednia. Kolejnym moim zaskoczeniem była chłonność płynów owej mąki. Przygotowałam się, że dodam sporo wymienionego w przepisie napoju roślinnego, jednak wystarczyła tylko odrobina, a masa od razu robiła się rzadsza.
Ciekawymi, pysznymi i zdrowymi dodatkami są pyłek kwiatowy oraz mix orzechowy crunchy, które to wzbogaciły placki w jeszcze bardziej orzechowy smak i cenne wartości odżywcze.
- 50 g mąki kasztanowej (Dobra Zielarnia)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1-2 łyżki syropu z agawy
- 35 ml napoju ryżowo-orzechowego (Dobra Zielarnia)
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka mix'u orzechowego crunchy (Dobra Zielarnia)
- 1 łyżka pyłku kwiatowego (Dobra Zielarnia)
- 2 łyżki jagód/borówek
Przygotowanie:
- Do miseczki przełóż wszystkie składniki (oprócz dodatków!) i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Smaż placki na średnim ogniu. Przewracaj w momencie pojawiania się pęcherzyków.
- Podawaj z masłem orzechowym i pyłkiem kwiatowym oraz jagodami.
Tak jak już wcześniej pisałyśmy, najbardziej zazdrościmy tej mąki kasztanowej, bo wprost zakochałyśmy się w jej smaku :D Ciasteczka z niej mogłybyśmy wypiekać co weekend :D Co prawda placków nie robiłyśmy ale wszystko jeszcze przed nami :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam mąke kasztanową, najbardziej właśnie w plackach. Twoje pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na taką porcyjkę! Nigdy nie miałam okazji próbować czegoś z takiej mąki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam! :D I polecam zrobić podobne jak tylko będziesz w posiadaniu takowej mąki :)
Usuń