Bardzo lubię poznawać nowe produkty i przygotowywać nowe przepisy. Zawsze przy jakichś nowinkach jestem dość pozytywnie nastawiona. I tak jak uwielbiam jarmuż, tak do chipsów z tego warzywa byłam nastawiona dość nieufnie. Nie wiem dlaczego. Czytałam, że wychodzą pyszne, smakują i są chrupiące. Ale jakaś niepewność mimo wszystko była. I wiecie co? Byłam w błędzie! I to ogromnym błędzie! Chipsy z jarmużu są po prostu pomysłem genialnym. Smakują przepysznie! Są bardzo mocno chrupiące! Jedząc zastanawiasz się czy to w ogóle jarmuż? Warzywo? Zielone? Polecam! I nie miejcie żadnych obaw, z pewnością Wam zasmakują.
Składniki:
- 400 g jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
- sól i ulubione przyprawy (u mnie curry i chilli)
Przygotowanie:
- Jarmuż oczyść, usuń grubsze łodygi i porwij liście na mniejsze części.
- Przełóż do miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej jarmuż.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut w 160*C.
UWAGA! Po ok. 7-8 minutach sprawdź czy chipsy są już gotowe, tzn. są upieczone i chrupiące. Każdy piekarnik jest inny, więc warto zwrócić na to uwagę.
Muszę w końcu spróbować przyrządzić tak jarmuż, bo każdy zachwala takie chipsy, a ja nabieram na nie coraz większej ochoty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczony jarmuż, tak fajnie chrupie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio często dodaję jarmuż do moich dań obiadowych :)
Ciągle patrzymy na przepisy na te chipsy ale tak samo jak Ty podchodzimy do nich nieco sceptycznie :) Może faktycznie spróbujemy je zrobić :)
OdpowiedzUsuńJarmuż to nie moja bajka, ale w chipsowej wersji nawet lubię :)
OdpowiedzUsuń