Czy ktoś tutaj nie lubi czekolady!? Mam nadzieję, że nie znajdę takiej osoby i z wielką chęcią przygotujecie sobie podobny czekoladowy napój! Kokosowa czekolada to fantastyczne i bajkowe (te przymiotniki sprawiają, że poniższa czekolada staje się wręcz nierealistyczna) połączenie kokosa z czekoladą, które smakuje cudownie przepysznie! Miks koko-czeko jest jednym z moich ulubionych i nie ukrywam, że od dawna marzyła mi się taka właśnie gorąca czekolada! Żeby było jeszcze lepiej, na wierzchu ułożyłam "chmurkę" bitej śmietany z mleczka kokosowego i posypałam startą czekoladą.
Składniki (1 porcja):
- 150 ml mleka
- 2 łyżki mleczka kokosowego (Kuchnie Świata)
- 1 łyżka kakao prawdziwego, gorzkiego (Kuchnie Świata)
- 1 kostka czekolady gorzkiej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 50 ml mleczka kokosowego (Kuchnie Świata)
- łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj mleko z mleczkiem kokosowym. Następnie wrzuć kostkę czekolady, kakao i syrop klonowy, mieszaj aż całość się rozpuści.
- W osobnym naczyniu ubij 50 ml mocno schłodzonego mleczka kokosowego na bitą śmietanę.
- Gorącą czekoladę przelej do kubka przez sitko, aby pozbyć się nierozpuszczonych kawałeczków kakao.
- Na wierzch połóż ubitą śmietankę kokosową i posyp wiórkami startej czekolady.
Tutaj po prostu nie ma niczego co mogłoby nie smakować! ;D
OdpowiedzUsuńŚwietne !! :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona "czekolada" ostatnich dni składa się z kakao, mleka ryżowego, kokosowego, czekolady 70% i łyżeczki miodu lub syropu klonowego :)
Mniam :-) też taką chcę :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi intrygująco i smakowicie :) kokos i czekolada to zawsze świetne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńMmmm idealna :)
OdpowiedzUsuń