Cukinia przez ostatni miesiąc pojawiała się w moich posiłkach bardzo często. Albo ją parowałam albo piekłam, w ten sposób stanowiła mój warzywny dodatek do obiadu. Chcąc jednak wykorzystać resztki jarmużu i otwartą passatę pomidorową stworzyłam taką owo potrawkę. Danie to jest miksem warzyw, kurczaka i makaronu. Całość łączy gęsty sos pomidorowo-dyniowy. Dużo przypraw nadaje daniu pysznego smaku i pięknego aromatu. Mimo dokładnemu wymieszaniu wszystkiego myślę, że danie prezentuje się apetycznie i nie przypomina "mamałygi" ;)
Składniki (3 porcje):
- 150 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 cała pierś z kurczaka
- 2 cukinie
- 2 garście jarmużu
- 1 cebula
- 150 ml puree z dyni
- 350 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: pieprz cayenne, ziołowy, czarny, papryka słodka, curry, czosnek granulowany, sól morska
- do zagęszczenia sosu: 100 ml wody + 2 łyżki mąki owsianej
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, al dente.
- Cebulę drobno posiekaj i delikatnie podsmaż na oleju. Dodaj posiekany jarmuż i podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 15 minut.
- Następnie dodaj pokrojoną w półtalarki cukinię oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Wrzuć przyprawy oraz wlej puree z dyni, passatę pomidorową i 3/4 szklanki wody. Całość wymieszaj Duś ok. 20 minut.
- Kolejno mąkę owsianą rozrób w wodzie i powstały miks wlej do garnka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Gotową potrawkę wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Takie miksy ze wszystkiego są naszymi ulubionymi :) Już niecierpliwie czekamy na własne cukinie :D
OdpowiedzUsuńTaki posiłek kojarzy mi się bardzo pokrzepiająco :) Taka miseczka na poprawę humoru :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuń