Niedawno uświadomiłam sobie, że nie robiłam jeszcze jednego z bardziej popularnych dań jakim jest makaron ze szpinakiem. Pewnie wiesz co mam na myśli - danie łączące tylko makaron ze szpinakiem i przyprawami. Nie czekałam zbyt długo i postanowiłam je zrobić. Robi się je ekspresowo, a ja sama się zdziwiłam jak po 25 minutach miałam już gotowy obiad dla dwóch osób. A efekt końcowy był równie zaskakujący! Makaron wyszedł przepyszny! Lekko maślany, z nutką pikanterii, o idealnej strukturze i apetycznym aromacie! Przepis jest w 100% bezglutenowy, wegetariański i wegański!
Składniki (2 porcje):
- 100 g makaronu bezglutenowego Fusilli (Incola)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 duże garście świeżego szpinaku
- przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego i ziołowego, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Zalecam al dente.
- Na patelni rozgrzej olej. Delikatnie podsmaż posiekaną cebulę, następnie dolej odrobinę wody, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Kolejno dodaj świeży szpinak, przykryj i duś ok. 5 minut.
- Dodaj przyprawy, wymieszaj, wrzuć ugotowany makaron i delikatnie zamieszaj, tak aby wszystko się połączyło.
Super, super, super! Prosty i zapewne pyszny <3
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Kiedyś miałyśmy fazę na makaron ze szpinakiem :P Potem nam przeszło ale jak tak patrzymy na tą porcję to aż mamy ochotę zrobić :D Tylko póki co szpinaku brak...
OdpowiedzUsuńJa na razie na brak szpinaku nie narzekam :) Najwcześniej zasiany już ścięty, ale na działce rośnie już następna porcja :P Zawsze można się "poratować" tym ze sklepu, świeży czy mrożony - na pewno się sprawdzi ;)
UsuńPyszne połączenie ;) Dawno nie jadłam szpinaku i ostatnio wybieram jarmuż, który zapewne i tutaj by się doskonale sprawdził - sama robię często podobne mieszaniny ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ze szpinakiem - tylko ja przypraw daję minimum (sól, pieprz i świeży czosnek) oraz daję białko, żeby kwas szczawiowy zneutralizować - jajko, feta, serek wiejski albo jogurt :) Pyyyycha!
OdpowiedzUsuńLubię takie proste, szybkie i pyszne dania :)
OdpowiedzUsuń