Makaron ze szpinakiem - bezglutenowy i wege :)

13 maja 2016

Niedawno uświadomiłam sobie, że nie robiłam jeszcze jednego z bardziej popularnych dań jakim jest makaron ze szpinakiem. Pewnie wiesz co mam na myśli - danie łączące tylko makaron ze szpinakiem i przyprawami. Nie czekałam zbyt długo i postanowiłam je zrobić. Robi się je ekspresowo, a ja sama się zdziwiłam jak po 25 minutach miałam już gotowy obiad dla dwóch osób. A efekt końcowy był równie zaskakujący! Makaron wyszedł przepyszny! Lekko maślany, z nutką pikanterii, o idealnej strukturze i apetycznym aromacie! Przepis jest w 100% bezglutenowy, wegetariański i wegański!


Składniki (2 porcje):
  • 100 g makaronu bezglutenowego Fusilli (Incola)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju 
  • 3 duże garście świeżego szpinaku 
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego i ziołowego, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Zalecam al dente. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Delikatnie podsmaż posiekaną cebulę, następnie dolej odrobinę wody, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut. 
  3. Kolejno dodaj świeży szpinak, przykryj i duś ok. 5 minut. 
  4. Dodaj przyprawy, wymieszaj, wrzuć ugotowany makaron i delikatnie zamieszaj, tak aby wszystko się połączyło. 

6 komentarzy

  1. Super, super, super! Prosty i zapewne pyszny <3
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś miałyśmy fazę na makaron ze szpinakiem :P Potem nam przeszło ale jak tak patrzymy na tą porcję to aż mamy ochotę zrobić :D Tylko póki co szpinaku brak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na razie na brak szpinaku nie narzekam :) Najwcześniej zasiany już ścięty, ale na działce rośnie już następna porcja :P Zawsze można się "poratować" tym ze sklepu, świeży czy mrożony - na pewno się sprawdzi ;)

      Usuń
  3. Pyszne połączenie ;) Dawno nie jadłam szpinaku i ostatnio wybieram jarmuż, który zapewne i tutaj by się doskonale sprawdził - sama robię często podobne mieszaniny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam makaron ze szpinakiem - tylko ja przypraw daję minimum (sól, pieprz i świeży czosnek) oraz daję białko, żeby kwas szczawiowy zneutralizować - jajko, feta, serek wiejski albo jogurt :) Pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie proste, szybkie i pyszne dania :)

    OdpowiedzUsuń