Najprostsze leczo - pyszne i zdrowe :)

30 czerwca 2016

Uwielbiam ten czas, kiedy mamy do dyspozycji mnóstwo pysznych, świeżych i różnorodnych warzyw. Dawno nie robiłam takiego klasycznego leczo, więc czym prędzej zabrałam się do pracy. Pokroiłam popularne obecnie warzywa, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i w efekcie końcowym wyszło coś pysznego! Mięciutkie warzywka w lekko gęstym, naturalnym sosie. Coś przepysznego. Robiłam takie już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło.


Składniki (ok. 3 porcje):
  • 2 średnie cukinie
  • 3 pomidory śliwkowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (La Selva)
  • przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz cayenne, sól himalajska 

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę na patelni i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  2. Po ok. 3 minutach wlej szklankę wody, dodaj pokrojoną w półtalarki cukinię, w kostkę paprykę i w ćwiartki pomidory. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 30 minut. 
  3. Następnie dodaj przyprawy i koncentrat. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. 
  4. Teraz gotuj bez przykrywki na pełnej mocy, od czasu do czasu lekko zamieszaj. W ten sposób zredukujesz nadmiar wody i naturalnie zagęścisz leczo. Potrawa powinna być gotowa po ok. 15-20 minutach. 

6 komentarzy

  1. Latem mogę jeść takie potrawki na śniadanie, obiad i kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne - uwielbiam leczo, ale robię je zazwyczaj w sezonie na cukinię i paprykę, więc jeszcze trochę poczekam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie jeszcze trochę poczekasz, dlatego ja wolę korzystać z tych dobrodziejstw już teraz ;)

      Usuń
  3. Mmmm, wygląda wybornie i tak bogato! Kocham leczo :) Szczególnie zajadając z grzankami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Leczo bez mięsa to nie leczo. Jednak takie o wile lepsze. :D

    OdpowiedzUsuń