Uwielbiam ten czas, kiedy mamy do dyspozycji mnóstwo pysznych, świeżych i różnorodnych warzyw. Dawno nie robiłam takiego klasycznego leczo, więc czym prędzej zabrałam się do pracy. Pokroiłam popularne obecnie warzywa, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i w efekcie końcowym wyszło coś pysznego! Mięciutkie warzywka w lekko gęstym, naturalnym sosie. Coś przepysznego. Robiłam takie już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło.
Składniki (ok. 3 porcje):
- 2 średnie cukinie
- 3 pomidory śliwkowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (La Selva)
- przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz cayenne, sól himalajska
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę na patelni i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Po ok. 3 minutach wlej szklankę wody, dodaj pokrojoną w półtalarki cukinię, w kostkę paprykę i w ćwiartki pomidory. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 30 minut.
- Następnie dodaj przyprawy i koncentrat. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Teraz gotuj bez przykrywki na pełnej mocy, od czasu do czasu lekko zamieszaj. W ten sposób zredukujesz nadmiar wody i naturalnie zagęścisz leczo. Potrawa powinna być gotowa po ok. 15-20 minutach.
Latem mogę jeść takie potrawki na śniadanie, obiad i kolację :)
OdpowiedzUsuńŚwietne - uwielbiam leczo, ale robię je zazwyczaj w sezonie na cukinię i paprykę, więc jeszcze trochę poczekam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie jeszcze trochę poczekasz, dlatego ja wolę korzystać z tych dobrodziejstw już teraz ;)
UsuńMmmm, wygląda wybornie i tak bogato! Kocham leczo :) Szczególnie zajadając z grzankami ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńLeczo bez mięsa to nie leczo. Jednak takie o wile lepsze. :D
OdpowiedzUsuń