Banalnie proste placuszki zrobione wyłącznie z jednego rodzaju mąki, a mianowicie mąki owsianej. Szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu. Migiem wypełnisz swój śniadaniowy talerz takimi pysznymi i zdrowymi placuszkami. Są sycące, mięciutkie i puszyste. Możesz je robić każdego dnia zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu szybko Ci się nie znudzą.
Składniki:
- 50 g mąki owsianej (Probio)
- 1 jajko
- 50 ml napoju sojowego (Probio)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatki: banan, kiwi
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki.
- Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan i kiwi.
Dzisiaj już jestem po śniadaniu, ale obiecałam sobie, że jutro takie zrobię :) Tylko na mące gryczanej.
OdpowiedzUsuńPlacki z mąki owsianej to jedne z moich ulubionych - w prawdzie takich bez dodatków nigdy jeszcze nie robiłam, ale jestem pewna, że same w sobie też są pyszne :) Wyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuńChyba placuszki owsiane to placuszki robione przez nas najczęściej :P Lubimy ten owsiany smak, bo jest charakterystyczny ale nie dominujący i z każdym dodatkiem super się komponuje :)
OdpowiedzUsuńSą cudowne! Dawno nie jadłam placuszków :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły ! Jak rasowe amerykańskie pancakes :)
OdpowiedzUsuń