Te danie było po prostu przepyszne! A zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co my tutaj mamy. Makaron pełnoziarnisty z dodatkiem spiruliny, dzięki czemu zyskuje ten fantastyczny, zielony kolor oraz gęsty sos z czerwonej soczewicy. Sos składa się jedynie z podstawowych warzyw, jak cebula i czosnek, niewielkiej ilości koncentratu oraz ryżowej śmietanki. Jego konsystencję zagęściłam bezglutenową mąką z soczewicy, która w tym zadaniu sprawdziła się genialnie! Świetnie zagęściła danie i nadała dodatkowego smaku. Jak widać na zdjęciu makaron jest w postaci kuli, a to za sprawą tego, że zaraz po ugotowaniu przelałam go przez małe sitko i tak został chwilę i zastygł, więc pomyślałam, że w takiej formie go podam :)
Składniki (2 porcje):
- 100 g makaronu ze spiruliną (Probio)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (Probio)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kremu/śmietanki ryżowej (Probio)
- 200 ml wody
- 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy (Probio)
- przyprawy: papryka wędzona, curry, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól himalajska
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- W rondelku rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej trochę wody, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut.
- Kolejno dodaj koncentrat i przyprawy. Duś 10 minut.
- Mąkę z soczewicy wraz z kremem ryżowym rozmieszaj w 200 ml wody, tak aby nie było żadnych grudek.
- Powstałą zawiesinę wlej do rondelka i mieszaj chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowany makaron wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż przygotowany sos.
Pyszne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy ten makaron by nam zasmakował, bo sos to na pewno tak :D
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym chyba, aby z soczewicy zrobić sos.. CIekawy pomysł !
OdpowiedzUsuńTen makaron mnie zaciekawił :) Pycha!
OdpowiedzUsuń