FIT spaghetti - bardzo proste, szybkie i zdrowe :)

18 lipca 2016

Pomidorowe przetwory, które otrzymałam od firmy Victualia zainspirowały mnie do stworzenia zdrowej wersji jednego z najpopularniejszych makaronowych dań, a mianowicie spaghtetti. Użyłam w tym celu pełnoziarnistego makaronu, passaty pomidorowej, obowiązkowo cebuli i czosnku oraz przypraw. Postanowiłam dodać też chude mięso mielone z indyka, choć i bez niego danie wyszłoby pyszne. A to za sprawą dobrego sosu, odpowiednio przygotowanego i przyprawionego. Spaghetti wyszło przepyszne! Półtwardy makaron z gęstym, lekko pikantnym sosem pomidorowym. Na wierzchu przydałyby się świeże listki bazylii, których niestety nie miałam, ale natka pietruszki, dopiero co zerwana z ogródka również się nadała.


Składniki (2 porcje):

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie wlej ok. 100 ml wody, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 5-7 minut. 
  3. Kolejno dodaj mięso mielone i na pełnej mocy podsmażaj przez 5 minut. 
  4. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
  5. Na talerz wyłóż makaron, a na wierzchu ułóż przygotowany sos. 

7 komentarzy

  1. Ojjj, zjadłoby się! Uwielbiam spaghetti, zwłaszcza tak aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastąpiłabym indyka soczewicą i chętnie zjadłabym takie spaghetti ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł, chętnie skorzystam z niego w przyszłości :)

      Usuń
  3. Jesteśmy miłośniczkami pietruszki także podmianka za bazylię by nam nie przeszkadzała w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym w wersji wege ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie, bo :
    po 1 - wciąż muszę zgubić kg po ciąży
    po 2 - spaghetti jest u mnie co piątek - mam męża spaghetti-fanatyka
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widzisz idealnie pasuje zarówno dla Ciebie jak i męża :D Jak zrobisz daj znać jak smakowało ;)

      Usuń