Wegańskie gofry czekoladowe :)

19 lipca 2016

Gdybym miała bardzo dobrą gofrownicę podobne gofry gościłyby w moim jadłospisie zdecydowanie częściej. Niestety, moja gofrownica to jakaś porażka i na pewno muszę zastanowić się nad kupnem lepszego sprzętu. Co prawda poniższe gofry się udały, ale na pewno nie tak jak to planowałam. I nie chodzi tu o ten przepis, bo nawet takie najzwyklejsze gofry z pszennej mąki, cukru, oleju nie wychodzą satysfakcjonujące. Także jeżeli jesteście w posiadaniu na prawdę dobrej jakości maszynki do tych waflów to z pewnością osiągniecie lepszy efekt wizualny. Wegańskie gofry są bardzo smaczne, sycące, słodziutkie i oczywiście czekoladowe. Wzbogacone białkiem roślinnym od SunwarriorPolska. Dobrze komponują się z owocami, masłem orzechowym, słodkimi syropami - klonowym czy daktylowym. Nawet szybko się je robi, dzięki czemu można je sobie przygotować np. na śniadanie, także w tygodniu.


Składniki (4 gofry):

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do blendera/malaksera i miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Gofrownicę mocno nagrzej. Możesz nasmarować odrobiną oleju. Wlej porcję masy i piecz ok. 7 minut - wszystko zależy od Twojej gofrownicy.

7 komentarzy

  1. My za to mamy świetny sprzęt do gofrów ale jakoś rzadko je robimy... Może przyjedź do nas zrobić gofry a my Ci kuchnię z gofrownicą udostępnimy? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają znakomicie ! Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam gofrownicy, a szkoda, bo na pewno jadłabym je często właśnie w zdrowszej wersji. Ale nie zakupię, bo ma mało zastosowań, a będzie mi zagracać i tak niewielką kuchnię :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzadko robię gofry - jak w sobotę mam czas na bardziej wyszukane śniadanie to wolę placki, a wegańskie gofry nigdy nie chcą mi wyjść, co pewnie jest wina niezbyt wysokiej mocy gofrownicy :/ A Twoje wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze je zrobić! Koniecznie :) Ostatnio własnie takie za mną chodzą ;)

    OdpowiedzUsuń