Pierwszy raz przygotowałam makaron z truskawkami - klasyczne połączenie, dobrze znane większości, a nigdy dotąd nie próbowane przeze mnie. Moja wersja jest bezglutenowa i na pewno lżejsza. Bez cukru czy śmietany. Mamy tu kukurydziany makaron, ser twarogowy, trochę jogurtu, trochę słodzika i oczywiście mnóstwo truskawek. Wyszło bardzo letnie, lekko i smacznie.
Składniki (2 porcje):
- 100 g makaronu bezglutenowego Pipette (Incola)
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 szklanki truskawek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/miodu
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- Twaróg zmiksuj z truskawkami i wybranym słodzidłem.
- Ugotowany makaron polej przygotowanym sosem truskawkowym.
- Możesz dodać na wierzch kostki twarogu i całe truskawki.
Nigdy nie jadłam takiego zestawienia z twarogiem - zazwyczaj łączę jogurt z truskawkami i cukrem i jem z makaronem kukurydzianym. Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJem w takiej samej wersji (może daję trochę mniej twarogu), tylko z makaronem pszenno-żytnim pełnoziarnistym :) Niebo w gębie, smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńTaki makaron to smak dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z piątkowym daniem na stołówce w podstawówce :)
OdpowiedzUsuńMakaron z serem i owocami to po prostu ambrozja smaku :D Kochamy takie połączenia i Twoją wersję w szczególności byśmy zjadły :D
OdpowiedzUsuń