Niby prosta owsianka, ale jednak ma w sobie to "coś". Tym czymś jest sproszkowany korzeń maca należący do żywności superfoods. Maca bije rekordy pod względem właściwości zdrowotnych. Do tych najważniejszych należy zdolność do stabilizowania pracy gruczołów oraz układów: hormonalnego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i mięśniowego. Maca zwiększa energię, siłę fizyczną, wytrzymałość, a także płodność. Bogata jest w witaminy i minerały, zawierająca niemal wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również adaptogenem, czyli m.in. wspiera odporność organizmu na stres. To tylko kilka właściwości korzenia maca, koniecznie zachęcam do wczytania się w ten produkt. Sama maca występuje w postaci zmielonego, żółto-piaskowego proszku, odznacza się słodkim, jakby lekko karmelowym smakiem. Także do owsianki wpasowała się świetnie. Można ją używać także do koktajli, jogurtów, placków.
Składniki:
- 40 g płatków owsianych (Probio)
- 200 ml mleka sojowego (Probio)
- 1 łyżeczka proszku maca
- 1/3 łyżeczki stewi w proszku
- dodatki: jagody, maliny, masło z nerkowców
Przygotowanie:
- Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane oraz stewię. Gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji, od czasu do czasu mieszając.
- Przed podaniem wmieszaj łyżeczkę proszku maca.
- Gotową owsiankę wyłóż do miseczki i dodaj dodatki.
Takie niewielkie ilości ciekawych dodatków mogą bardzo wzbogacić nasze jedzenie :)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna, a do tego bardzo zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej wygląda z tymi owocami :)
Idealne śniadanie i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńJeszcze druga taka miska z samymi owocami by się do tego przydała :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na przemycenie szczypty zdrowia do codziennego menu, sama maca zupełnie mi nie podchodzi, ale w owsiance mogłabym spróbować :)
OdpowiedzUsuńAle gęsta! Taka powinna być każda owsianka ;)
OdpowiedzUsuńMaca jest świetnym adaptogenem, ale nie wiedziałam, że ma karmelowy smak! :)
OdpowiedzUsuńOwsianka idealna :)
OdpowiedzUsuń