Ostatnio stałam się posiadaczką dużego melona miodowego, którego jem tak na prawdę sporadycznie, choć nie wiem dlaczego, bo jest przepyszny! Mając melona, postanowiłam wykorzystać jego wnętrze jako miseczkę, do której środka przełożyć lody z jagodami acai i proszkiem matcha. Acai były mi już znane i tu byłam pewna, że wyjdzie pyszna, kremowa masa. Matcha była czymś nowym, jednak kompletnie się na niej nie zawiodłam, bo i tym razem wyszło coś dobrego. Tylko nie dajcie za dużo tego zielonego proszku, bo zbyt intensywny smak matcha nie koniecznie musi być tak smaczny jak jego wyważona ilość.
Acai:
- 1 mrożony banan
- 1 łyżka proszku acai (Bioindygo)
- 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo)
- 1 mrożony banan
- 1 łyżeczka proszku matcha (Bioindygo)
- 1 łyżka mleczka kokosowego (Bioindygo)
Pozostałe składniki:
- 1/2 melona miodowego
- nerkowce (Bioindygo)
- figi suszone (Bioindygo)
Przygotowanie:
- Z melona wydrąż pestki i odrobinę miąższu, aby zwiększyć pojemność owocu.
- Do malaksera/blendera zmiksuj składniki na lody acai, a następnie na lody matcha, wrzucając po prostu wszystkie produkty i miksując do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Następnie obydwa rodzaje lodów połącz ze sobą, wykonując kilka ruchów łyżką, w taki sposób, aby nadal było widać i acai i matcha.
- Przełóż wymieszaną masę do melona i dodaj orzechy z figami.
Wygląda naprawdę pysznie, a acai - zupełnie jak nasze polskie jagody :D
OdpowiedzUsuńCałość wygląda zdrowo i pysznie - podoba mi się ten melon :)
OdpowiedzUsuńJakoś za tym melonem nie przepadamy ale już środek zjadłybyśmy z chęcią :D
OdpowiedzUsuńCzemu, pyszny jest!? :D
UsuńJakoś arbuz nam bardziej smakuje :P
UsuńCiekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńPomysł już wiele razy widywałam i zawsze mnie kusił :) Ty mnie jeszcze bardziej przekonałaś!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta miseczka z melona :) No i połączenie tych smaków jest ciekawe, bo matcha i acai to brzmi i wygląda bardzo intrygująco :)
OdpowiedzUsuń