Oprócz pysznego smaku tego dania dużą zaletą jest czas jego przygotowania. Wystarczy ok. 20 minut, aby mieć gotowy pożywny, smaczny, zdrowy i wegański obiad!
Składniki (2 porcje):
- 100 g bezglutenowego makaronu spaghetti (Incola)
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny, curry, papryka ostra wędzona, bazylia suszona
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- W tym czasie na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez dwie minuty posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej trochę wody, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 6 minut.
- Kolejno na pełnym ogniu dodaj pozostałe składniki. Mieszaj dość często, abo zapobiec przypaleniu.
- Po niecałych 10 minutach sos powinien się zagęścić i być gotowy.
- Wymieszaj go z makaronem lub polej po jego wierzchu.
Musze w końcu zrobić takie zwykłe spaghetti - wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńJak robię swoje to dodam tyle warzyw, że danie przestaje wyglądać jak spaghetti :D
Też mam tak często :D Dlatego nie raz po prostu robię takie zwykłe, "normalne" spaghetti, które równie smakuje pysznie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPorcja mała ale połączenie smakowite ;)
OdpowiedzUsuńByła bardzo sycąca :P
UsuńJakoś tak już dawno nie jadłyśmy spaghetti :D Chyba jak zacznie się rok akademicki to znacznie częściej będzie się sięgało po takie błyskawiczne dania :)
OdpowiedzUsuńJa tak jak Ania - zazwyczaj daję tyle warzyw, że u mnie to są "warzywa z makaronem" :P A takie najprostsze i najszybsze połączenia są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńU mnie spaghetti jest co piątek na obiad. Ciekawi mnie ten olej kokosowy, chyba następnym razem spróbuję na nim podsmażyć składniki.
OdpowiedzUsuńprosto, szybko i smacznie :) mniam!
OdpowiedzUsuńTen makaron ma fajny kolorek ;) Super pomysł!
OdpowiedzUsuń