Fit schabowy w migdałowej panierce :)

14 września 2016

Mięso w mojej diecie nie znajduje się aktualnie zbyt często. Jednak jeżeli mogę pokazać innym, że jego przyrządzenie może być zdrowsze i lżejsze to z chęcią podchodzę do przygotowywania takich przepisów. Kotlet schabowy to chyba ulubieniec i częsty "gość" w większości polskich domach. Najczęściej przygotowany z mięsa wieprzowego, obtoczony w jajku, bułce tartej, mące i smażony na głębokim tłuszczu. Mój jest całkowicie inny, ale bardzo smaczny! Zrobiony z mięsa indyczego, obtoczony w mielonych migdałach i usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu. Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę redukcyjną czy po prostu chcąc zdrowo się odżywiać


Składniki (3 kotlety):
  • 3 szt. sznyclów z fileta z indyka 
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku 
  • 2 garści migdałów
  • 1,5 łyżeczki oleju 

Przygotowanie:
  1. Migdały przełóż do blendera/malaksera i miksuj do momentu uzyskania mączystej konsystencji, choć z niewielkimi kawałeczkami orzechów.
  2. Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem. 
  3. Sznycle utłucz.
  4. Na patelni rozgrzej olej (smażyłam na małej, dlatego za każdym razem dodawałam po 1/2 łyżeczki oleju na każdego kotleta).
  5. Każdego sznycla zamocz dokładnie w jajku, a następnie obtocz w mielonych migdałach. 
  6. Smaż z każdej strony do zrumienienia. Jednak nie trzymaj zbyt długo na ogniu, aby mięso nie stwardniało. 

6 komentarzy

  1. Schabowe również, u nas często gościły podczas niedzielnego obiadu w naszych rodzinnych domach. bardzo ciekawy pomysł na panierkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy mogę wpaść na obiad? taki obiad! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za schabowymi nie przepadam (ale takimi z piersi kurczaka już tak) i zawsze jak "uzdrawiałam", to obtaczałam w płatkach kukurydzianych i je piekłam :) Muszę takiej wersji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ta panierka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Możemy szczerze powiedzieć, że tak jak nie jemy mięsa tak tego schabowego zjadłybyśmy z ogromną ochotą:D

    OdpowiedzUsuń