Użyte w tym koktajlu owoce, czyli jabłka i śliwki słyną z dużej zawartości pektyn. Pektyny są pewnego rodzaju węglowodanami, wchodzącymi w skład rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W przemyśle najczęściej używa się je jako zagęszczacz różnych produktów, w tym wszelkiego rodzaju dżemów, powideł, przetworów. Pektyny posiadają wiele cennych właściwości. Między innymi kontrolują poziom cholesterolu i cukru we krwi, regulują przemianę materii, działają przeciwzapalnie.
Składniki
- 5 śliwek
- 1 jabłko
- 125 ml wody
- 125 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 1 miarka białka roślinnego waniliowego (SunwarriorPolska)
Przygotowanie:
- Ze śliwek wydrąż pestki, jabłko (razem ze skórką) pokrój na ćwiartki. Wszystkie składniki przełóż do miksera i miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Wartość odżywcza całego koktajlu:
- energia: 250 kcal
- białko: 21 g
- tłuszcz: 4 g
- węglowodany: 28 g
Bardzo ciekawe składniki :)
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda pysznie i orzezwiająco, ale rzadko mnie nachodzi na koktajle - wolę owoce w całości ;) Ale w pyszny smak wąpię ;)
OdpowiedzUsuńJA tak samo.. co owoc to owoc :) ale koktajl interesujacy i na pewno smaczny :)
UsuńDałabym cynamonu i idealnie sprawdziłby się jesienią :)
OdpowiedzUsuńBiałko z miksem owoców nadaje fajnego smaku :) Na pewno wykorzystamy to połączenie :D Póki co piłujemy arbuza z pomarańczą :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków, śliwki uwielbiamy i jemy póki są dostępne ;)
OdpowiedzUsuń