Czekoladowa owsianka - zdrowa i bardzo kremowa :)

5 września 2016

Czy czekolada na śniadanie to dobry wybór? Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że dodasz ją w rozsądnych ilościach do porannej owsianki! Otrzymasz wtedy pełną miseczkę kremowej, czekoladowej masy, którą możesz zjeść bez wyrzutów sumienia. Dostarczysz organizmowi potrzebną dawkę węglowodanów, a czekolada sprawi, że codzienne obowiązki wykonasz z uśmiechem na twarzy. To kto się skusi?


Składniki:
  • 40 g płatków owsianych 
  • 150 ml mleka sojowego 
  • 50 ml mleczka kokosowego 
  • 6 kropelek stewi czekoladowej (Via Health)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 90%
  • szczypta soli himalajskiej 
  • dodatki: banan, wiórki kokosowe, nasiona chia 

Przygotowanie:
  1. Do rondelka wlej mleko sojowe i mleczko kokosowe, dodaj płatki owsiane, zamieszaj. Od momentu zagotowania gotuj ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Kiedy owsianka nabierze już gęstszej konsystencji, dodaj sól, stewię oraz czekoladę. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, a następnie trzymaj jeszcze na ogniu przez parę minut, często mieszając.
  3. Gotową przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami. 

7 komentarzy

  1. Jaka gęsta, kremowa... idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już nie jadłam czekoladowej owsianki, a kremowe uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie czekoladowe owsianki, i w ogóle wszystko co czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację czekolada na śniadanie wraz z innymi pełnowartościowymi dodatkami to super pomysł i zdecydowanie częściej takie miseczki serwujemy sobie jesienią i zimą :D Ta stewia smakowa w kropelkach intryguje nas coraz bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki przysmak z rana to by mi dopiero poprawił humor ! Zwłaszcza, ze zrobiło się znowu zimno i pochmurno ;(

    OdpowiedzUsuń