Czy czekolada na śniadanie to dobry wybór? Oczywiście, że tak! Pod warunkiem, że dodasz ją w rozsądnych ilościach do porannej owsianki! Otrzymasz wtedy pełną miseczkę kremowej, czekoladowej masy, którą możesz zjeść bez wyrzutów sumienia. Dostarczysz organizmowi potrzebną dawkę węglowodanów, a czekolada sprawi, że codzienne obowiązki wykonasz z uśmiechem na twarzy. To kto się skusi?
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 150 ml mleka sojowego
- 50 ml mleczka kokosowego
- 6 kropelek stewi czekoladowej (Via Health)
- 2 kostki gorzkiej czekolady 90%
- szczypta soli himalajskiej
- dodatki: banan, wiórki kokosowe, nasiona chia
Przygotowanie:
- Do rondelka wlej mleko sojowe i mleczko kokosowe, dodaj płatki owsiane, zamieszaj. Od momentu zagotowania gotuj ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy owsianka nabierze już gęstszej konsystencji, dodaj sól, stewię oraz czekoladę. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, a następnie trzymaj jeszcze na ogniu przez parę minut, często mieszając.
- Gotową przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami.
Kochem kremowe owsianki! :)
OdpowiedzUsuńJaka gęsta, kremowa... idealna ;)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam czekoladowej owsianki, a kremowe uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie czekoladowe owsianki, i w ogóle wszystko co czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńMasz rację czekolada na śniadanie wraz z innymi pełnowartościowymi dodatkami to super pomysł i zdecydowanie częściej takie miseczki serwujemy sobie jesienią i zimą :D Ta stewia smakowa w kropelkach intryguje nas coraz bardziej :D
OdpowiedzUsuńTaki przysmak z rana to by mi dopiero poprawił humor ! Zwłaszcza, ze zrobiło się znowu zimno i pochmurno ;(
OdpowiedzUsuń