Granola owsiana w mini kuleczkach :)

27 października 2016

Mini kuleczki granolowe marki Made Good to świetna propozycja na zdrową, pyszną i wartościową przekąskę. Dobrze sprawdzą się na II śniadanie dla dzieci do szkoły jak i słodką, szybką przekąskę do torebki. Jednoporcjowe paczuszki są niezwykle praktyczne! A jeżeli chcesz się cieszyć większą ilością tych uroczych kuleczek możesz zaopatrzyć się w większe 100 gramowe opakowania. 

Wszystkie kuleczki są wolne od najczęstszych alergenów: orzeszków ziemnych, orzechów, pszenicy, nabiału, jaj, soi, sezamu i ryb. Są w 100% wegańskie i ekologiczne. Ponad to w składzie znajdują się także warzywa, których kompletnie nie czuć! Zapoznajcie się ze wszystkimi dostępnymi smakami i moją opinią na ich temat. 

Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia, natomiast produkty można kupić np. w sklepie Ekoganik Market


TRUSKAWKA
płatki owsiane (37%) * morele * kawałki truskawek (koncentrat soku jabłkowego, mus jabłkowy, mus truskawkowy * pektyna, koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy 

Po otwarciu opakowania czuć wyraźną, intensywną woń słodkiej truskawki. W środku znajduje się 8 małych "granolowych" kuleczek. Kulki te nie są chrupiące, a raczej bardziej miękkie. Są słodziutkie i mocno truskawkowe. W każdej kulce można dokładnie zobaczyć z czego jest stworzona. Wyraźnie widać sklejone płatki z pozostałymi dodatkami. Składniki nie są rozdrobnione, a występują w całości.


JABŁKO I CYNAMON 
płatki owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake 

Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo. Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne są także rodzynki. Jeżeli tak jak ja uwielbiacie cynamon ta przekąska będzie jedną z Waszych ulubionych.


BANAN I CZEKOLADA 
płatki owsiane (40%) * banan (8,5%) * chipsy czekoladowe - likier kakaowy, cukier trzcinowy, masło kakaowe, kakao w proszku (8,5%) * syrop z agawy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * kokos * olej kokosowy * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake * aromat waniliowy

Otwierając paczuszkę tych malutkich kuleczek poczułam intensywną bananową woń. W smaku te słodkości są również zdominowane przez owocowy smak banana. Czekolada jest słabo wyczuwalna, choć jej kawałeczki widać w niemalże każdej kuleczce. Banan występuje tu pod postacią czarnej "żelki", która dobrze współpracuje z pozostałymi składnikami. Podsumowując, były pyszne.


OWOCE LEŚNE 
płatki owsiane (41%) * cukier trzcinowy * olej słonecznikowy * syrop z agawy * porzeczki (8%) * jabłka * żurawina * malina (1,5%) * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake 

Trzeba przyznać, że zapach jest genialny! Słodko-owocowy, naturalny. Kuleczki podczas jedzenia niekiedy chrupią, są słodkie, nawet trochę za bardzo. Czuć, że są owocowe, chociaż dokładny skład owoców ciężko jest rozpoznać. Wyraźnie widać ich obecność i jak natrafisz na większy kawałek to poczujesz subtelną nutkę kwaśności.


CHRUPIĄCA CZEKOLADA 
płatki owsiane (41%) * chipsy kakaowe - masło kakaowe, likier kakaowy (14%) * cukier trzcinowy * jabłka * syrop z agawy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake

Kuleczki pachną bardzo aromatycznie, słodko-czekoladowo. Są lekko chrupiące. Bardzo słodkie, jak dla mnie troszkę nawet za bardzo. Wyraźnie widać duże kawałki czekolady, której niekiedy trafia się na prawdę pokaźna ilość. Całość tworzy smaczną i czekoladową słodką przekąskę.


Który smak wybierasz? :) 

6 komentarzy

  1. Wyglądają jak takie małe, domowe ciasteczka - naturalnie i zdrowo :D Szkoda, że są tutaj dwa rodzaje słodzika: cukier i syrop z agawy (mam na nie "uczulenie". W pewnym programie na TVN metero, pewna pani dodaje go praktycznie do wszystkiego: do bigosu, do wytrawnych past kanapkowych na bazie twarogu, do wypieków... gdzie się da ;P). Według mnie jak jedno, to nie potrzebne drugie a tak w ogóle to fajnie byłoby gdyby postawili na naturalne słodzidła aby było zdrowiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś w tym jest, ale pewnie cukier kokosowy nadaje bardziej intensywnej słodyczy, natomiast syrop z agawy ma za zadanie pozlepiać składniki w kuleczki. Kolejny użyty cukier to trzcinowy (którego fanką nie jestem), ale jeżeli dobrze wypatrzyłam występuje tylko w tych chipsach czekoladowych.
    Jaki naturalne słodziki masz na myśli? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, gdyby zredukowac te cukrowe dodatki, byloby idealnie. I tak chetnie bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten dodatek warzyw to jest dopiero genialna sprawa :-D Uwielbiamy takie małe porcje na raz do torebki inaczej skończyło by się to zjedzeniem kilograma kulek :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwyciły mnie! Nie potrafiłabym wybrać jednego smaku, chce wszystkie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie bym przygarnęła! Smaki idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń