Dziś będzie iście czekoladowo! I to na wysokim poziomie! A to wszystko dzięki najwyższej jakości czekoladom od Pana Chocolate. Ręcznie wyrabiane, surowe, ekologiczne, wegańskie, bezglutenowe, bez cukru rafinowanego, bez tych wszystkich nie potrzebnych chemicznych dodatków. Po prostu same naturalne składniki, dzięki którym smak jest niepowtarzalny i nie do podrobienia. Jeszcze do tego te niezwykle ciekawe i nowatorskie połączenia smaków sprawiają, że aż ciężko się od nich oderwać. Spójrzcie, przeczytajcie i dajcie znać co o nich sądzicie.
Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia.
MIĘTA
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (60%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * olejek z mięty pieprzowej (1%) * karob * cynamon * sól himalajska
Prawdopodobnie najbardziej aromatyczna czekolada spośród wszystkich. Miętowy zapach unosił się jeszcze przed otwarciem opakowania, a później było jeszcze bardziej miętowo. Czekolada jest bardzo miękka, nie słychać charakterystycznego trzasku. Przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Jest na prawdę intensywnie miętowa, a raczej pieprzowo miętowa, bo czuć tą delikatną ostrość. Idealnie słodka. Połączenie czekolady i mięty to jedno z najlepszych i ten produkt to w 100% potwierdza! Genialna!
GORZKA
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (80%) * ciemny syrop z agawy
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (80%) * ciemny syrop z agawy
Czekolada o zawartości 80% kakao - najwięcej kakao spośród wszystkich. Pachnie naturalnie czekoladowo. Jest twardsza, słychać delikatny trzask, jednak podczas jedzenia czuć miękkość, choć na pewno jest odczuwalnie twardsza od przykładowej mięty. Smakuje obłędnie pysznie! W składzie tylko dwa składniki, które jak widać wystarczą do stworzenia przepysznej czekolady. Jest gorzka, ale tak jakby subtelnie, co oznacza, że nie czuć goryczki, tylko delikatną słodycz. Przypomina mi milkshake z większą zawartością czekolady. Cudowna!
POMARAŃCZA
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (60%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * olejek z pomarańczy i mandarynki (1%) * karob * cynamon * sól himalajska
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (60%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * olejek z pomarańczy i mandarynki (1%) * karob * cynamon * sól himalajska
Przez opakowanie nie poczułam niczego, jednak kiedy odwinęłam ją z papierka uniósł się naturalny, pomarańczowy aromat. Czekolada podczas łamania była twardsza, jednak podczas jedzenia jej miękkość przepysznie otulała podniebienie. Szybko się rozpuszcza. W smaku jest słodka z mocnym wyczuwalnym akcentem pomarańczy. Kakao i pomarańcza to kolejne przepyszne połączenie!
KOKOS I JAGODY GOJI
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * jagody goji (10%) * płatki kokosowe (7%) * karob * cynamon * sól himalajska
Jako miłośniczka kokosowych smaków ta czekolada była jedną z najbardziej przeze mnie oczekiwanych. Myślałam, że spotkam się z kokosowym "szaleństwem", jednak zbyt bardzo to sobie wyolbrzymiałam. Czekolada pachnie naturalnie i nie czuć dodatków. Jest bardzo miękka. Szybko rozpuszcza się nawet w dłoni. Po ugryzieniu widać jagody goji i płatki kokosowe. Jeżeli trafisz na wspomniane płatki w ustach można poczuć intensywny kokosowy smak. Podsumowując - pyszna, choć zabrakło mi intensywniejszego aromatu kokosowego.
FIGA I DZIKA POMARAŃCZA
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (70%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * figi (14%) * olejek z dzikiem pomarańczy (7%) * karob * cynamon * sól himalajska
Pomarańcza daje o sobie znać jeszcze przed odwinięciem czekolady z papierka. Choć aromat jest słabszy od tej czekolady z samą pomarańczą to i tak wyraźnie go czuć. Pomarańczy w tym wariancie towarzyszy figa, której kawałki można zauważyć po przegryzieniu czekolady. Owoc jest mięciutki i w żadnym stopniu nie przesuszony. Czekolada jest bardziej twardsza, ze względu na 70% kakao w masie. W smaku mniej słodka. Ogólnie pisząc - bardzo dobra!
ORZECHY
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * orzechy: włoskie, nerkowca, laskowe (po 6%) * brazylijskie (6%) * karob * cynamon * sól himalajska
Zdziwiłam się, że ma tylko 50% kakao, ponieważ pachnie bardzo intensywnie czekoladowo, niczym gorzka wersja. Bardzo miękka, skrywająca w środku mnóstwo orzechowych kawałków. Orzechów jest tu na prawdę dużo, co uważam za ogromny plus. Świetnie komponują się z czekoladową masą tworząc przepyszny produkt. Chrupiące orzechy i rozpływająca się w ustach czekolada - tak mogę opisać ten produkt.
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * jagody goji (10%) * płatki kokosowe (7%) * karob * cynamon * sól himalajska
Jako miłośniczka kokosowych smaków ta czekolada była jedną z najbardziej przeze mnie oczekiwanych. Myślałam, że spotkam się z kokosowym "szaleństwem", jednak zbyt bardzo to sobie wyolbrzymiałam. Czekolada pachnie naturalnie i nie czuć dodatków. Jest bardzo miękka. Szybko rozpuszcza się nawet w dłoni. Po ugryzieniu widać jagody goji i płatki kokosowe. Jeżeli trafisz na wspomniane płatki w ustach można poczuć intensywny kokosowy smak. Podsumowując - pyszna, choć zabrakło mi intensywniejszego aromatu kokosowego.
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (70%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * figi (14%) * olejek z dzikiem pomarańczy (7%) * karob * cynamon * sól himalajska
Pomarańcza daje o sobie znać jeszcze przed odwinięciem czekolady z papierka. Choć aromat jest słabszy od tej czekolady z samą pomarańczą to i tak wyraźnie go czuć. Pomarańczy w tym wariancie towarzyszy figa, której kawałki można zauważyć po przegryzieniu czekolady. Owoc jest mięciutki i w żadnym stopniu nie przesuszony. Czekolada jest bardziej twardsza, ze względu na 70% kakao w masie. W smaku mniej słodka. Ogólnie pisząc - bardzo dobra!
ORZECHY
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * orzechy: włoskie, nerkowca, laskowe (po 6%) * brazylijskie (6%) * karob * cynamon * sól himalajska
Zdziwiłam się, że ma tylko 50% kakao, ponieważ pachnie bardzo intensywnie czekoladowo, niczym gorzka wersja. Bardzo miękka, skrywająca w środku mnóstwo orzechowych kawałków. Orzechów jest tu na prawdę dużo, co uważam za ogromny plus. Świetnie komponują się z czekoladową masą tworząc przepyszny produkt. Chrupiące orzechy i rozpływająca się w ustach czekolada - tak mogę opisać ten produkt.
KONOPIE I KAWAŁKI KAKAO
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (53%) * ziarna wanilii * nektar kokosowy * olej kokosowy * konopie - nasiona i proszek (17%) * cynamon * sól himalajska
W konsystencji jest nieco twardsza. Także skład różni się od pozostałych - olej kokosowy z drugiego miejsca powędrował na trzecie, a syrop z agawy zastąpiono nektarem kokosowym. Wyraźnie widać nasionka konopi, których nie pożałowano, gdyż stanowią aż 17% całej masy. Podczas jedzenia stanowią chrupki element. Czekolada nie jest aż nadto słodka, napisałabym mało słodka. Jest dobra, a smak konopi daje o sobie znać, nadając charakterystycznego dla nich aromatu.
SUROWE KAKAO
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (60%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * karob * cynamon * sól himalajska
"Zwykła" czekolada, bez żadnych dodatków. Nieco mniej zawartości kakao nie klasyfikuje jej jako gorzkiej, ale "mleczna" też do niej nie pasuje. Jest tak pośrodku tych dwóch. Nie jest mocno słodka. Delikatna, nieco twardsza, gdyż słychać trzask podczas łamania. Przepyszna! Niby prosta, ale to właśnie w tej prostocie tkwi cały sekret.
CYNAMON
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (60%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * olejek cynamonowy (1%) * karob * cynamon * sól himalajska
Spodziewałam się intensywnego aromatu cynamonowego, jednak czekolada nie pachnie nim prawie wcale. Jedak w smaku ta przyprawa jest już wyczuwalna. I ilość dodanego aromatu cynamonowego jest wystarczająca, i w żadnym wypadku nie przytłaczająca. Czekolada jest bardzo bardzo miękka. Szybko się rozpuszcza. Bardzo smaczna, ale choć lubię cynamon to jakoś inne warianty smakowe bardziej mnie zauroczyły.
WIŚNIA I WANILIA
kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * wiśnie (14%) * wanilia (1%) * karob * cynamon * sól himalajska
Mimo 60% zawartości kakao jest bardzo, bardzo miękka. Nie pachnie raczej ani wiśniowo ani waniliowo. W środku znajdują się duże kawałki owoców, które po przegryzieniu tworzą kwaśną atmosferę w ustach. Wanilia nie jest także wyczuwalna podczas jedzenia. Podsumowując, bardzo dobra! Ciekawostka - czekolada ta zdobyła niedawno Złoty Medal Targów w kategorii: najlepszy produkt zagraniczny.
Którą czekoladę lub które smaki chętnie byście spróbowali? :)
Zazdroszczę Ci strasznie :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWszystkich chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńIle czekolad.. łał.. Wszystkich z chęcią bym spróbowała ale widzę swoich faworytów: gorzką, z orzechami, surowym kakao... cynamonowa mnie intryguje i ciekawi, podobnie jak konopia i surowe kakao :)
OdpowiedzUsuńTeż bym chętnie wszystki spałaszowała :D Już wiem, co chcę pod choinkę!
OdpowiedzUsuńNa początku myślałyśmy głównie o cynamonowej ale teraz to już same nie wiemy :D One wszystkie (no poza miętową) tak pysznie się prezentują <3
OdpowiedzUsuńMięta jest pyszna :) W moim rankingu zajmuje jedno z głównych miejsc :P
UsuńCałe życie próbujemy się przekonać do mięty w słodyczach i póki co czasem damy radę wrzucić ją do koktajlu :P
UsuńSmaki wspaniałe, ale tym wyglądem - od opakowania, po same kostki czekolady, jestem po prostu zachwycona :D Wyglądają tak szykownie i dekadencko :)
OdpowiedzUsuń