Jakie to było pyszne! Obłędnie, bajecznie przepyszne! Niby zwykły omlet, tylko owsiany, ale jednak dodatek kakaowej pasty z orzechów laskowych robi swoje. To jej obecność sprawiła, że zwyczajny placek zamienił się w słodki, wypasiony deser.
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych lub mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju
- pasta z orzechów laskowych z kakao (Amandin)
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, a żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę.
- Do żółtek dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Teraz dodaj białka i delikatnie zamiksuj.
- Na patelni rozgrzej olej, wylej masę i rozprowadź po patelni. Przykryj pokrywką, zmniejsz lekko ogień i smaż ok. 3 minuty. Czynność powtórz z drugiej strony.
- Gotowy omlet posmaruj pastą z orzechów laskowych z kakao.
Już mam momentalny ślinotok :D
OdpowiedzUsuńWygląda PRZEPYSZNIE a ten krem na ostatnim zdjęciu skojarzył mi się z czekośliwką ;P
OdpowiedzUsuńWarstwa kremu wygląda obłędnie, zresztą cały omlet na pewno tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam omlety, w takiej słodkiej wersji musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTakie słodkości na śniadanie to istny raj dla podniebienia :-P
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam omlety :)
OdpowiedzUsuńPyszny omlet :)
OdpowiedzUsuńJak omlet z Nutellą :)
OdpowiedzUsuń