Woda klonowa - co to takiego? :)

25 października 2016

Pamiętacie te wielkie "WOW" na wodę kokosową? Niegdyś była bardzo trudno dostępna, teraz znajdziesz ją niemalże w każdym większym sklepie. Polecały ją nie tylko osoby ściśle związane z medycyną, ale także sławni ludzie czy zwyczajne osoby. To wszystko sprawiło, że aktualnie woda kokosowa jest wielkim "hitem" i ceni ją sobie ogromna ilość osób! To samo dzieje się teraz z wodą klonową! Jednym z najnowszych produktów na polskim rynku. Na Zachodzie jest już bardzo dobrze znana, także być może i u nas zyska swoją popularność.

Woda klonowa marki NECTA jest dostępna u nas w Polsce, dzięki jej dystrybucji przez firmę Viands. Można ja zakupić np. TUTAJ



CZYM JEST WODA KLONOWA?
Jest to przejrzysty, delikatnie słodki, nie do końca lepki płyn, który wypływa z klonu wczesną wiosną. Wówczas drzewo wyciąga wodę z gruntu i filtrują ją przez swoje korzenie, w trakcie tego naturalnego procesu wzbogaca się o szereg składników odżywczych. Klon przechowuj je w sobie przez całą zimę. Jednak nie wszystko to, co dobre dla drzewa musi być równie dobre i przyswajalne dla człowieka. W związku z tym, że woda klonowa jest stosunkowo nowym odkryciem, marka nie dysponuje jeszcze dogłębnymi badaniami odnośnie jej składu i działania. Naukowcy są zgodni co do tego, że jest niskokaloryczna, nawadnia i zawiera około 50 składników odżywczych, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi. Nie są dostępne jednak potwierdzenia czy rzeczywiście jest bogata w przeciwutleniacze oraz mangan. Ale coś musi być na rzeczy, bo woda klonowa od dawna używana jest jako napój medyczny w Rosji, Ukrainie czy Korei. Koreańczycy nazywają klon "gorosoe", co oznacza "drzewo dobre dla kości".


JAK POWSTAJE 
Woda klonowa Necta zbierana jest raz w roku, na wiosnę w lasach Quebec znajdujących się w Kanadzie. Są to tereny wolne od wszelkich zanieczyszczeń, bez pestycydów lub nawozów. Z drzewa wydobywana jest taka ilość wody, aby nie zakłócić jego dalszego rozwoju. Dzięki temu proces ten przebiega z pełnym szacunkiem dla środowiska. W celu utrzymania świeżości i niepowtarzalnego smaku sok po zebraniu jest pakowany do buteleczek w przeciągu 48 godzin. Nie jest ani pasteryzowany, ani rozcieńczany, nie pochodzi też z soków skoncentrowanych! Jedyne zabiegi to filtrowanie i sterylizacja w celu ochrony jakości.


CECHY I WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE 
bogata w około 50 składników odżywczych
źródło elektrolitów i naturalnych cukrów
nawilża i rewitalizuje organizm
świetnie orzeźwia
zawiera o 50% mniej naturalnie występujących cukrów niż woda kokosowa
tylko 30 kcal na jedną butelkę (330 ml)
bez glutenu
bez konserwantów
wolne od GMO
bez dodatku cukrów
źródło polifenoli - przeciwutleniaczy np. niszczących wolne rodniki

SMAK I WYGLĄD
Woda klonowa wygląda jak całkiem zwyczajna woda. Nie jest bezwonna, jednak ciężko określić ten jej bardzo delikatny i subtelny zapach. Smak jest raczej mało oryginalny i przypomina wodę wymieszaną z odrobiną cukru. Nie czuję tutaj charakterystycznego smaku syropu klonowego, którego miałam nadzieję poczuć. Woda jest delikatnie słodka, całkiem przyjemna do picia.

CIEKAWOSTKA
Z wody klonowej powstaje syrop klonowy. Aby wyprodukować 1 litr syropu należy przegotowywać 40 litrów wody!

7 komentarzy

  1. Fajna sprawa ;) Ja nigdy nawet wody kokosowej nie piłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę się za nią rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy o niej nie słyszałam - dziekuję za informację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bałabym się pewnie tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy produkt. Nie słyszałam o nim i chętnie bym go wypróbowała, gdybym się na niego natknęła :) Szkoda jednak, że nie ma tego subtelnego posmaku, jaki posiada syrop klonowy :) Ale nic... i tak najważniejsze, ze jest lekko słodkawa, ale zdrowsza niż słodzony napój :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesteśmy otwarte na wszelkie nowości i z chęcią byśmy ją spróbowały :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz slysze, ale chetnie sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń