Obiecałam, że następne leczo przygotuję dopiero w przyszłe lato, także obietnicę dotrzymuję. Jest to pyszna mieszanka rozgrzewających warzyw. Strączki choć bardzo lubię nie mogę jeść zbyt często, jednak czasami przygotowuję sobie z ich udziałem pyszne, roślinne posiłki. Takim przykładem jest poniższa miseczka wypełniona po brzegi warzywami. Rozgrzewa, syci i obłędnie smakuje. Część zjadam od razu, a resztę pasteryzuję w słoikach, które przydadzą się w dni, w których nie będę miała czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego i pożywnego.
Składniki:
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oleju
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółtka
- 400 g pomidorów Pelati (LaSelva)
- 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido
- 200 g ciecierzycy
Przygotowanie:
- Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej.
- Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez 1-1,5 h. Powinna być gotowa, kiedy ziarno po rozgnieceniu w palcach będzie miało kremową, maślaną konsystencję.
- Dynię należy oczyścić ze środka, pokroić na cztery części (tylko połowa będzie potrzebna do przepisu) i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec przez 50 minut.
- W rondelku rozpuść olej i podsmaż delikatnie drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Papryki oczyść i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, podlej odrobiną wody, przykryj i duś 30 minut.
- Teraz dodaj pomidory Pelati, ciecierzycę, przyprawy i gotuj przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Kocham cieciorkę i w takim zestawieniu chyba bym się zakochała :)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na pogodę która jest za oknem.. na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacje... pyszna i zdrowa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio jem więcej strączków (mama zaopatrzyła mnie w słoiki z wege fasolką po bretońsku <3), a że cieciorkę uwielbiam, to w takim wydaniu by mi na pewno smakowała :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie - zjadłabym takie leczo z ryżem basmati :)
OdpowiedzUsuńOj a może podeślesz nam taki słoiczek? :D :D Musi być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam cieciorkę, mogę ją pochłaniać zupełnie solo tak jak dzisiaj ale takie mixy z papryką i pomidorami też bardzo lubię- z dynią jeszcze nie próbowałam a kilka sztuk czeka na wykorzystanie więc na pewno dorzucę do mojego cieciorkowego "gulaszu":)
OdpowiedzUsuńTaka rozgrzewająca potrawa to coś, co jest naprawdę niezbędne w chłodniejsze dni :) Do takich warzyw pasowałby mi ryż jako dodatek :)
OdpowiedzUsuń