Konopie - właściwości zdrowotne, żywność :)

7 grudnia 2016

GoodFoods to miejsce, w którym znajdziesz zdrową, naturalną żywność, produkowaną własnoręcznie, tradycyjnymi metodami. Bogaty smak i aromat, wysoka jakość, źródło cennych wartości odżywczych to jedne z głównych cech jakie opisują markę GoodFoods.

Surowce pozyskiwane są z małych, lokalnych gospodarstw rolnych, nieskażonych masową chemią lub pozyskiwane z terenów dzikich. Produkty są przygotowywane za pomocą tradycyjnych, nieinwazyjnych metod, uwzględniających czynnik ludzki. Zastosowanie niskich temperatur sprawia, że żywność tak przygotowana odznacza się większymi wartościami odżywczymi od innych produktów konwencjonalnych.

W ofercie GoodFoods można znaleźć żywność taką jak: oleje, zioła/herbatki, przetwory, miody, czekolady, konopie. Ja dzisiaj postaram się Wam przybliżyć bardziej tę ostatnią kategorię, pokażę jakie produkty marki GoodFoods zawierają owe ziarna oraz jakimi właściwościami się charakteryzują. Ciekawi? Zapraszam do notatki.


Konopie należą do tej samej rodziny co morwa - rodzina morwowata. Można je uprawiać w każdym klimacie. Są niezwykle odporne na szkodniki i nie wymagają stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Nasiona tej rośliny, dzięki niezwykłym właściwościom zdrowotnym zaliczane są do tak zwanej superżywności, inaczej superfoods

WŁAŚCIWOŚCI NASION KONOPI:
źródło kompletnego białka, zawierającego wszystkie aminokwasy
bogactwo pierwiastków śladowych
pełne niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6
źródło błonnika
źródło witaminy E
bogate w lecytynę, wspierającą budowę komórek mózgowych oraz pracę wątroby
wspierają układ odpornościowy poprzez produkcję globulin 
posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne
łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego 
poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci
obniżają cholesterol 
zapobiegają powstawaniu chorób sercowych

Tych właściwości jest o wiele więcej. Wszystkie wynikają z obecności w konopiach wielu cennych składników odżywczych. Część informacji umieszczonych w dzisiejszym wpisie zaczerpnęłam z książki David'a Wolfe'a "Superżywność". 


Niełuskane ziarna konopi pochodzą wyłącznie z polskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek, a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach. 


CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI
🍫Skład🍫: czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi (10%) / pyłek pszczeli (3%) 

Po pierwsze - czekolady prezentują się fantastycznie! Ten nadmiar dodatków w postaci ziaren konopi i pyłku pszczelego wygląda cudownie! Początkowo myślałam, że owe dodatki zostaną wmieszane w masę czekoladową, jednak pokryły one jej dolną powierzchnie. Wygląda to świetnie! A po drugie - smak, bardzo dobry. Choć napis na opakowaniu mówi, że są to czekolady gorzkie, ja jednak nie mogę się z tym zgodzić. Czekolady są słodkie, nawet bardzo i nie czuć charakterystycznej goryczki. Obie smakuję podobnie, jednak przegryzając ziarna konopi czujesz chrupiące konopie, a przegryzając pyłek czujesz mięciutki pyłek. Czekolady mogą być spożywane także przez osoby będące na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej (chyba, że eliminujesz także produkty pszczele - kwestia sporna).


ZIARNA KONOPI W MIODZIE 
Jest to naturalny miód wielokwiatowy, pochodzący z własnej pasieki. Robiony ręcznie, tradycyjnymi metodami. Przetwarzany w temperaturze poniżej 45*C. W składzie znajduje się miód, stanowiący 59% całej masy oraz łuskane ziarna konopi. Jak można zauważyć konopi jest dużo, przez co tworzą one z miodem gęstą, zwartą konsystencję. Ziarna są miękkie, ale wyczuwalne. Całość smakuje troszkę jak słodkie masło orzechowe. Czuć dobrze naturalną, miodową słodycz oraz lekko orzechowy posmak konopi. Produkt ten świetnie nadaje się jako dodatek do słodkich posiłków, jako krem do naleśników, placków, czy słodki dodatek do owsianek. 


To wysokiej jakości olej tłoczony na zimno, o orzechowym smaku. Niefiltrowany, poddany naturalnemu procesowi sedymentacji. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega 3 i omega 6. 


Wysokiej jakości, ręcznie zbierane młode kwiaty konopi, pochodzące z polskich upraw zlokalizowanych na Podkarpaciu. Kwiaty ścinane w pierwszych tygodniach kwitnienia, następnie suszone w niskich temperaturach, selekcjonowane i pakowane ręcznie. Susz nadaje się zarówno do naparów, ekstraktów, kąpieli i inhalacji, a także jako dodatek do potraw.


Skład: owoc agrestu 52 % , kwiaty konopi, śliwka, jabłko, mięta, płatki nagietka. 
Produkt naturalny, sortowany i pakowany ręcznie.
Sposób użycia: niewielką ilość wsypać do kubka, zalać wrzątkiem, a następnie parzyć pod przykryciem około 5-10 minut. Długość parzenia herbatki wpływa na jej intensywność, a co za tym idzie smak i aromat. Cząstki owoców zaparzają się dłużej od ziół, dlatego można zalać je ponownie.

Muszę przyznać, że ta herbatka to jakiś obłęd! Smakuje cudownie, a pachnie niezwykle aromatycznie. 


LIŚCIE KONOPI 
Najwyższej jakości, ręcznie zbierane młode listki konopi, pochodzące z polskich upraw zlokalizowanych na Podkarpaciu. Ścinane w pierwszych tygodniach kwitnienia, następnie suszone w niskich temperaturach, selekcjonowane i pakowane ręcznie. Susz nadaje się zarówno do naparów, ekstraktów, kąpieli i inhalacji, a także jako dodatek do potraw.

"Bogate są w duże ilości krzemu pomocnego przy tworzeniu silnych kości oraz utrzymaniu pięknej skóry, włosków i paznokci. Dobre źródło błonnika. Jedna strona liścia jest miękka, a druga szorstka, więc po spożyciu błonnik łagodnie oczyszcza układ trawienny i jelita. Herbata z liści konopi ma właściwości przeciwbakteryjne."


Spożywacie konopie? Mieliście już z nimi styczność? 

5 komentarzy

  1. Wow, super wyglądają te czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa paczuszka a te czekolady wygladają interesująco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe produkty :D Chyba najbardziej urzekła mnie herbatka - zimą mam ogromną fazę na aromatyczne napary (które "nie walą" zielskiem :P).

    Konopię pierwszy raz spróbowałam w paście od Amandin i zdziwił mnie ich gorzkawy smak. Ale ze słodem świetnie się komponują. Na jednym z jarmarków w Lublinie widziałam stoisko, gdzie było właśnie wiele produktów z konopii - batony, czekolady, oleje, ziarna...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziarno konopi dodaję np. do owsianki, ale często zapominam. Spośród tych produktów najbardziej podobają mi się czekolady :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo polubiłyśmy się z ziarnami konopi nie łuskanymi i białkiem konopnym :) Chętnie spróbowałybyśmy czekolady z dodatkiem tych ziaren :)

    OdpowiedzUsuń