Budynie wykonane z kaszy jaglanej to jedne z moich ulubionych. Tym razem postawiłam na całkowitą dla mnie nowość, a mianowicie budyń ryżowy. Wykonany z produktów bezglutenowych i wegańskich. Ma mocno kleistą, półgęstą konsystencję. Urozmaiceniem są chrupiące owoce liofilizowane, które znajdziesz zarówno w środku tej kremowej masy jak i na zewnątrz. Efekt końcowy wyszedł bardzo zadowalający i z pewnością ponowie ten przepis nie raz.
Składniki (2-3 porcje):
- 200 g ryżu jaśminowego lub innego
- 200 ml napoju kokosowego
- 1 łyżka cukru kokosowego lub 2 łyżki ksylitolu
- garść czarnej porzeczki liofilizowanej (ELENA)
- garść czerwonej porzeczki liofilizowanej (ELENA)
- garść jagód liofilizowanych (ELENA)
- garść mieszanki owoców liofilizowanych (ELENA)
Przygotowanie:
- Ryż zalej 400 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut.
- Następnie przełóż do malaksera/blendera/miksera, wlej napój roślinny, dodaj cukier i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji.
- Teraz dodaj czarną i czerwoną porzeczkę oraz jagody i wymieszaj łyżką.
- Przełóż do miseczki, a wierzch posyp mieszanką owoców.
Można się zakochać w tej konsystencji :)
OdpowiedzUsuńTwój budyń ma idealna konsystencję a do tego cudowne dodatki :) Smak z pewnością jest świetny. Budyń, który wygląda tak wspaniale musi smakować jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBudyniu ryżowego jeszcze nie jadłam, ale jaglany chyba zrobię dzisiaj na kolację ;)
OdpowiedzUsuńKochamy miksować ryż jaśminowy <3 Tak, ta konsystencja jest boska :D A chrupacze na górę to najlepszy pomysł :D
OdpowiedzUsuńpyszności :) ja przeważnie używam mrożonych malin, ale przyznaję. że liofilizowane tez są pyszne
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym takie śniadanie, bo liofilizowane owoce bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł z tym ryżem :) Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuń