Budyń ryżowy z owocami - wegański i bezglutenowy :)

15 stycznia 2017

Budynie wykonane z kaszy jaglanej to jedne z moich ulubionych. Tym razem postawiłam na całkowitą dla mnie nowość, a mianowicie budyń ryżowy. Wykonany z produktów bezglutenowych i wegańskich. Ma mocno kleistą, półgęstą konsystencję. Urozmaiceniem są chrupiące owoce liofilizowane, które znajdziesz zarówno w środku tej kremowej masy jak i na zewnątrz. Efekt końcowy wyszedł bardzo zadowalający i z pewnością ponowie ten przepis nie raz. 


Składniki (2-3 porcje):

Przygotowanie:
  1. Ryż zalej 400 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut. 
  2. Następnie przełóż do malaksera/blendera/miksera, wlej napój roślinny, dodaj cukier i miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji. 
  3. Teraz dodaj czarną i czerwoną porzeczkę oraz jagody i wymieszaj łyżką.
  4. Przełóż do miseczki, a wierzch posyp mieszanką owoców. 

8 komentarzy

  1. Można się zakochać w tej konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój budyń ma idealna konsystencję a do tego cudowne dodatki :) Smak z pewnością jest świetny. Budyń, który wygląda tak wspaniale musi smakować jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyniu ryżowego jeszcze nie jadłam, ale jaglany chyba zrobię dzisiaj na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy miksować ryż jaśminowy <3 Tak, ta konsystencja jest boska :D A chrupacze na górę to najlepszy pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :) ja przeważnie używam mrożonych malin, ale przyznaję. że liofilizowane tez są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią zjadłabym takie śniadanie, bo liofilizowane owoce bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny pomysł z tym ryżem :) Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń