Niegdyś nie przepadałam za batatem, czyli słodkim ziemniakiem, a teraz znajduje się w moim jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo go polubiłam, więc dodaję go do większości potraw. Poniżej przepyszne połączenie pomarańczowych warzyw - wcześniej wspomnianego batata oraz dyni piżmowej. Innym znaczącym dodatkiem jest quinoa, w wersji czarno-czerwonej. Dużo przypraw, dzięki którym aromat wydobywający się podczas gotowania jest niezwykle intensywny.
Składniki (2-3 porcje):
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 duży batat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 80 g komosy ryżowej (u mnie czarna i czerwona)
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, mieszanka ziołowa, pieprz czarny
Przygotowanie:
- W garnku (u mnie garnek kamienny Stone Legend) rozgrzej olej. Podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Teraz dodaj pokrojonego w kostkę batata i dynię. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrojone dodaj do pozostałych składników. Zalej 1/2 szklanką wody. Zagotuj i duś na małym ogniu ok. 30 minut. Batat będzie miękki, a dynia lekko chrupiąca.
- Komosę ryżową opłucz pod bieżącą woda, następnie upraż w garnku przez kilka minut. Zalej 200 ml wody i gotuj ok. 15 minut.
- Do warzyw dodaj ugotowaną quinoę, przyprawy i gotuj jeszcze 5 minut.
Ja za to pokochałam bataty od pierwszego kęsa :) Ale nie jadam ich zbyt często, bo wolę inne warzywa niz ziemniaki :) A danie wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńW końcu trzeba spróbować tej dyni :P
OdpowiedzUsuńNie wiem czy smakowo przypadła by mi taka mieszanka do gustu (zarówno bataty jak i dynię lubię w dość ograniczonych ilościach), ale całość wygląda świetnie ;))
OdpowiedzUsuńBataty i dynię uwielbiam, więc takie połączenie jest jak najbardziej w moim guście :) Super!
OdpowiedzUsuńA my uwielbiamy bataty a jeszcze bardziej dynię piżmową :D Świetne połączenie :D
OdpowiedzUsuńAle pyszne danie! Ja już od dawna uważam bataty za idealny dodatek do wielu potraw, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńmoje smaki! Pycha
OdpowiedzUsuń