Jedne z najlepszych kotletów jakie jadłam! Bardzo soczyste, lekko słodkawe, a to za sprawą obecności marchewki, która także nadała kotletom ładnego koloru. Bardzo bardzo smaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊
Składniki (6 dużych sztuk):
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Następnie dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić.
- Do miski przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut.
- Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem.
Moja siostra bardzo lubi indyka - podeślę jej przepis ;) Może ją zaciekawić ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kotleciki, tylko ja mielę mięso razem z surową marchewką, czosnkiem i cebulą :)
OdpowiedzUsuńMięsko z indyka jest naprawdę dobre i taki kotlecik naprawdę chętnie byśmy zjadły :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i pysznie ! Uwielbiam takie obiady ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia! Czuję, że niedługo kotlety mięsno-warzywne podbiją moją kuchnię :)
OdpowiedzUsuńLubię takie obiady, tego typu kotlety z górą warzyw to jest to ;)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo u Ciebie!
OdpowiedzUsuń