Pieczone bataty :)

19 lutego 2017

Prosty sposób na urozmaicenie sobie obiadu. Tak przygotowane, pieczone bataty świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania. Z powodzeniem mogą być także spożywane samodzielnie, bo i tak smakują pysznie! Lubicie bataty? 😃


Składniki (2 porcje):
  • 2 średnie bataty 
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:
  1. Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. 
  2. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  3. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz (bez przykrycia) w mocno nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut.  

6 komentarzy

  1. Kocham pieczone bataty! Nie wyobrażam sobie ich lepszej formy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy lubię bo nigdy nie jadłam. Trzeba to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bataty lubię, ale w umiarkowanych ilościach, bo szybko mam ich dosyć :D
    A jak je zapiekam, to często właśnie z olejem kokosowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię bataty i choć rzadko je jadam, to te w formie pieczonej są najlepsze - idealny zamiennik chipsów czy słonych przekąsek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie piec, najczęściej robię w torebkach do pieczenia, dodaję jeszcze ostrą paprykę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tego miseczka hummusu i jesteśmy w niebie <3

    OdpowiedzUsuń