Prosty sposób na urozmaicenie sobie obiadu. Tak przygotowane, pieczone bataty świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania. Z powodzeniem mogą być także spożywane samodzielnie, bo i tak smakują pysznie! Lubicie bataty? 😃
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie bataty
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz (bez przykrycia) w mocno nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut.
Kocham pieczone bataty! Nie wyobrażam sobie ich lepszej formy :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy lubię bo nigdy nie jadłam. Trzeba to zmienić :)
OdpowiedzUsuńBataty lubię, ale w umiarkowanych ilościach, bo szybko mam ich dosyć :D
OdpowiedzUsuńA jak je zapiekam, to często właśnie z olejem kokosowym ;)
Lubię bataty i choć rzadko je jadam, to te w formie pieczonej są najlepsze - idealny zamiennik chipsów czy słonych przekąsek :)
OdpowiedzUsuńLubię takie piec, najczęściej robię w torebkach do pieczenia, dodaję jeszcze ostrą paprykę ;)
OdpowiedzUsuńDo tego miseczka hummusu i jesteśmy w niebie <3
OdpowiedzUsuń