Smoothie bowl to świetny pomysł na pyszne, sycące i zdrowe śniadanie. Do miseczki przekłada się ulubiony koktajl i ozdabia go różnymi dodatkami, np. orzechami, owocami, granolą, musli. Moje smoothie bowl to czekoladowe lody zrobione z banana i nasion chia. Całość urozmaiciłam ulubionym musli Kolumba, nerkowcami, plastrami kokosowymi i owocami. Pycha!
Składniki:
- 1 duży, dojrzały, pokrojony mrożony banan
- 1 łyżka surowego kakao (Edena)
- 100 ml mleka migdałowego (Edena)
- 1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka nasion chia
- dodatki: maliny, banan, musli Kolumba (Edena), orzechy nerkowca (Edena), plastry kokosowe (Edena)
Przygotowanie:
- Zamrożonego banana zmiksuj wraz z kakao, mlekiem migdałowym, nasionami chia i macą na gładką, puszystą masę.
- Lodowe smoothie przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami.
Tego rodzaju śniadania jeszcze mnie nie przekonały (muszę zjeść jakieś zboża), ale całość wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńW moim smoothie bowl zboża występują pod postacią musli Kolumba. Właśnie do takich miseczek dodaje się różnego rodzaju musli czy granolę, więc zboża są jak najbardziej obecne :)
UsuńWiem, wiem, ale bardziej chodzi mi o konsystencję - jak na śniadanie to by było dla mnie zbyt płynne. Mogłabym zjeść taką mieszankę na podwieczorek, ale musli oddzielnie :)
UsuńOkej, rozumiem :)
UsuńMoże to głupie ale nigdy nie jadłam takiej miseczki (a właściwie zawartości takiej miseczki). Teraz mam ogromną ochotę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy smoothie bowl z mrożonego ananasa ale banan też jest świetny i chyba najczęściej wykorzystywany do tego typu miseczek śniadaniowych :-D
OdpowiedzUsuńO mrożonym ananasie nie słyszałam, zaciekawiłyście mnie, muszę kiedyś spróbować tej wersji :)
UsuńNiesamowicie apetycznie wyglądają te plastry kokosa :) A połączenie kakao i banana jest moim ulubionym - pisałam Ci to chyba milion razy na blogu :P
OdpowiedzUsuńMilion i jeszcze jeden nie zaszkodzi :P To pyszne połączenie, sama je uwielbiam! :)
Usuń