Najlepsze masła orzechowe - 100% orzechów, ekologiczne :)

13 marca 2017

TerraSana jest marką zajmująca się produkcją, jak i dystrybucją oraz dostawą ekologicznych produktów spożywczych. Wszystkie dostępne artykuły charakteryzują się wysoką jakością, trwałością, a dobór składników jest starannie wybierany. 

Oferta jest bardzo bogata. Pod nazwą tej marki znajdują się wszelkie produkty zbożowe takie jak musli, płatki, makarony, różne superfoods'y, chleby, substancje słodzące i wiele wiele innych. Dla mnie TerraSana najczęściej kojarzy się z przepysznymi, naturalnymi masłami orzechowymi. W związku z czym dzisiejszy post będzie dotyczył właśnie ich. Uwielbiam te orzechowe pasty, cenię je za cudowny smak, fantastyczny skład i ekologiczne pochodzenie 😋 Poniżej niektóre z nich oraz nieodzownie moja opinia na ich temat 


Masło orzechowe 4 - Mix
orzechy ziemne (55%) * inne orzechy (45%) - laskowe, nerkowce, migdały 

Na powierzchni masła naturalnie powstała warstewka oddzielonego tłuszczu. Wymieszanie go z pozostałą częścią przebiegło szybko i sprawnie. Powstała masa była lejąca, gładka, kompletnie nie zbita. Masło jest bardzo smaczne. Nie da się ukryć, że główny smak pochodzi od orzechów ziemnych, których w składzie jest najwięcej. Mimo to czasami możesz wyczuć subtelną nutkę maślanego smaku nerkowców czy prażonych migdałów. Szkoda, że orzechów laskowych nie wyczułam wcale. Mimo to podsumowuje je oczywiście bardzo bardzo dobrze. 


Masło z nerkowców 
nerkowce 100% 

Po otwarciu słoiczka wydobywa się intensywny orzechowy zapach. Na powierzchni znajduje się jedynie niewielka ilość oddzielonego oleju, mało zauważalna. Masło ma cudowną kremową konsystencje, co podejrzewałam jeszcze przed spróbowaniem, a to za sprawą nerkowców. Miesza się bardzo dobrze, ma półgęstą gładką konsystencję, jakby puszystą. Smak to po prostu raj dla podniebienia. Naturalna, delikatna słodycz z charakterystycznym dla tych orzechów maślanym posmakiem. Przepyszne, cóż więcej mogę napisać.


Masło fistaszkowe 
orzechy ziemne * sól himalajska 

Klasyczne masło orzechowe w wersji crunchy, czyli z dodatkiem kawałeczków fistaszków. Ponadto wzbogacone solą himalajską, która nadaje delikatnej słoności. Masło to jest niezwykle aromatyczne, na prawdę zapach orzeszków ziemnych jest bardzo intensywny. Pochodzenie ekologiczne gwarantuje jeszcze lepszy smak. Masło ma nieco gęstą konsystencję, a po otwarciu na wierzchu oddzielił się olej, także przed spożyciem wymieszałam dokładnie całą masę. Bardzo lubię w masłach orzechowych element chrupkości, tutaj występuje on w nieco stonowanej wersji, gdyż tych kawałeczków jest niewiele. Aczkolwiek nie wpływa to negatywnie na całą ocenę produktu, bo właśnie to masło z fistaszków jest prawdopodobnie najlepsze jakie jadłam. 


Masło migdałowe 
migdały 100%

Masełko to ma bardzo ciemną, brązową barwę, co prawdopodobnie jest wynikiem prażenia migdałów. Po otwarciu widać oddzielony tłuszcz, a wymieszanie niekiedy sprawia trochę kłopotu, ale po jakiś czasie całość nabiera już jednolitej konsystencji. Masło to ma bardzo gęstą, zwartą konsystencje, także polewanie nim dań raczej jest niemożliwe. Oczywiście, przynajmniej jak dla mnie nie są to absolutnie negatywne cechy, bowiem masło migdałowe, właśnie tej firmy jest przepyszne! Intensywnie migdałowe i smak ten jest bardzo nasycony, co po raz kolejny jest spowodowane prawdopodobnie prażeniem migdałów. Pachnie cudownie! Po prostu genialne! 


Masło orzechowe 3 - Mix
orzechy 100% - nerkowce, laskowe, migdały 

Dosłownie 0,5 kg szczęścia :) Duży słoik wypełniony najpyszniejszym kremem orzechowym. W składzie tylko orzechy, najlepsze z najlepszych. Ciekawe jest to, że pośród 3 rodzajów orzechów nie znajdziemy popularnych fistaszków. Za to są nerkowce, orzechy laskowe i migdały. Przepyszna "trójka", tworząca coś niesamowitego w smaku. Piękny, naturalny, słodkawy, orzechowy aromat. Konsystencja nieco rzadsza, nie tak gęsta jak pozostałych, przypominająca budyniowy krem. To masło to połączenie słodyczy i kremowości nerkowców oraz przecudownego smaku orzechów laskowych i migdałów. Coś pysznego i fantastycznego! 



Podsumowanie 
Wszystkie powyższe masła orzechowe są genialne w swoim rodzaju! Każde jest godne polecenia. Świetny smak, cudowne składy i ekologiczne pochodzenie. Masła Terrasana polecam każdemu! Ja sama nie mogę zdecydować się na jedno, które smakowało mi najlepiej, gdyż każde jest wyjątkowe! Choć najwcześniej powróciłabym do masła 3-Mix stworzonego z nerkowców, orzechów laskowych i migdałów.

7 komentarzy

  1. Każde wyglada mega! Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam masła orzechowe. Zgadzam się,że te TerraSana są przepyszne :) Migdałowe jeszcze przede mną - mam je w swoich zapasach a to z orzeszków ziemnych jest na mojej liście :) W tym miksie 3 orzechy spodobało mi się, że tak jak wspomniałaś nie ma w nim orzeszków ziemnych, które w tego typu masłach (z kilku orzechów), występują na pierwszym miejscu w składzie. Firma, którą warto polecać i po którą warto sięgać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się musiałam strasznie wysilać, żeby rozmieszać to masło nerkowcowe, ale było przepyszne :) Mix 4 orzechów też był smaczny, ale szkoda, że zdominowały go arachidy :) Chciałabym spróbować migdałowego i mixu 3 orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie z tych maseł uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten wpis spowodował u nas napad ślinotoku xD Za dużo maseł na raz! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochałam się w konsystencji masła z nerkowców, jak tylko podreperuję budżet, to kupuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masła tej firmy są genialne. Fakt, trochę droższe ale myślę że czasem warto dołożyć te kilka złotych i pozwolić sobie na produkt premium :) Dla mnie bomba, i skład i smak :)

    OdpowiedzUsuń