Ostatnio coraz częściej kupuję dynię piżmową, bardzo polubiłam jej smak oraz to, że jest często i łatwo dostępna, więc mogę korzystać z jednego z najbardziej ulubionego przeze mnie warzywa przez cały rok. Będąc w posiadaniu krajalnicy spiralnej od Delimano postanowiłam zrobić z dyni makaron, a do niej przygotować kremowy, lekko serowy sos. Całość smakuje genialnie!
Składniki (2-3 porcje):
- 1 dynia piżmowa
- gotowy, wegański sos beszamelowy w kartoniku (200 g)
- kilka kawałków uparowanej dyni
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Za pomocą specjalnej krajalnicy do warzyw (u mnie krajalnica spiralna Brava) przygotuj makaron z dyni piżmowej. Należy ją obrać i pokroić na trzy części, aby powstały trzy okrągłe kawałki. Następnie umieść ją na krajalnicy i załóż odpowiedni nóż do makaronu. Kawałki, które nie przejdą przez ostrze należy także zostawić i uparować wraz z makaronem.
- Tak przygotowaną dynię przełóż do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze i i paruj dosłownie kilka minut, tylko aby makaron zmiękł (ok. 7 minut).
- Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem.
- Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika.
Ja również kocham dynię! Ale najbardziej hokkaido :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie za dużo tej dyni, lubię to warzywo, ale w mniejszej ilości w daniu :)
OdpowiedzUsuńWygląda to świetnie :) Nie jadlam dyni ale będę musiała kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy warzywnego spaghetti, więc chętnie bym spróbowała w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńTa krajalnica to po prostu hit hitów :D Wspaniały ten makaron :D
OdpowiedzUsuń