Ostatnio kombinuję z recepturami na placki tworząc to nowe i lepsze smaki. W plackach lubię to, że praktycznie zawsze się udają. Wiadomo, czasem są bardziej smaczniejsze, a czasem mniej. Ale zawsze zjadliwe. Tym razem wyszło coś przesłodkiego! Te placuszki to połączenie mąki owsianej z gryczaną. Niby nic nadzwyczajnego. Ale jednak! Placki w środku są wręcz naładowane pysznymi bakaliami! Owoce suszone i orzechy w środku to pyszny pomysł na zdrową dawkę energii, niezbędnej do rozpoczęcia dnia. Placuchy wychodzą puszyste, nie są suche, a ekologiczne owoce suszone kompletnie nie są twarde, a mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Dodatek pistacji podkręcił smak i nadał troszkę chrupkości. Coś pysznego!
Składniki:
- 30 g mąki owsianej bezglutenowej (Radix-bis)
- 30 g mąki gryczanej (Radix-bis)
- 50 ml napoju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka cukru kokosowego (Radix-bis)
- 2 suszone śliwki (Radix-bis)
- 2 suszone morele niesiarkowane (Radix-bis)
- 1 łyżka suszonej żurawiny (Radix-bis)
- 1 łyżka solonych pistacji (Radix-bis)
Przygotowanie:
- Suszone owoce oraz pistacje poszatkuj na małe kawałeczki.
- Do miski przełóż wszystkie składniki, w tym posiekane bakalie i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 minuty, aby masa lekko zgęstniała.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowym. Nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na średnim ogniu, a kiedy pojawią się pęcherzyki przewróć placki na drugą stronę i smaż około 1 minuty.
- Gotowe udekoruj wybranymi bakaliami.
Ale grubaski :) Pycha!
OdpowiedzUsuńZ mąką gryczaną i takimi dodatkami nie mogą źle smakować..... Wieżyczka tych placuszków uśmiecha się i prosi o konsumpcje ;D
OdpowiedzUsuńBakaliowych placuszków jeszcze nie jadłami, ale wyglądają super - trochę jak keks :D
OdpowiedzUsuńAle mają fajnie przypieczone brzegi :) I skład bardzo mi się podoba :))
OdpowiedzUsuńśliwki, morele i żurawina to świetna kompozycja a pistacje do tego to już w ogóle idealne połączenie :D
OdpowiedzUsuń