Niejednokrotnie widziałam zastosowanie odżywek białkowych jako polewy do słodkich dań - placków, omletów, owsianek. Musiałam i ja wypróbować ten patent. W tym celu przygotowałam mega puszysty, wegański omlet bananowy, który oblałam właśnie wspomnianym wcześniej sosem proteinowym, zrobionym z odżywki o smaku Mokka od Sunwarrior Polska. Jest to dobre rozwiązaniem na dostarczenie sobie niskokalorycznej słodyczy, bogatej w cenne składniki odżywcze i oczywiście białko.
Składniki - omlet:
- 30 g mąki owsianej
- 30 g mąki ryżowej
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka nasion chia
- 100 ml napoju roślinnego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 miarki odżywki białkowego o smaku Mocha Warrior Blend (Suwarrior Polska)
- 5-6 łyżek wody
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego widelcem banana oraz pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut.
- Przygotuj sos mieszając odżywkę z wodą.
- Gotowy omlet udekoruj wybranymi dodatkami i polej przygotowanym sosem proteinowym.
Omlecik wygląda bardzo smacznie... rzeczywiście bardzo puszysty a wykorzystanie odżywki białkowej do polewy ciekawe :)
OdpowiedzUsuńAle bym takiego zjadła - i jeszcze te truskawki :D
OdpowiedzUsuńAle omlecik jaki grubasek :D Pysznie musi być z tą polewą :)
OdpowiedzUsuńJejku, ale grubasek <3
OdpowiedzUsuńJadła bym ! Właśnie muszę kupić tą odrzywke białkową, ciągle zapominam a nawet jest u mnie w sklepie z suplemetami. :)
OdpowiedzUsuń