Pieczony banan z cynamonem :)

9 marca 2017

Bardzo prosty sposób na banana, który staje się jeszcze pyszniejszy niż w wersji surowej. Tak przygotowany banan jest bardziej słodszy. Ma puszystą, kremową strukturę. Dodatek cynamonu urozmaica smak i jak najbardziej tu pasuje, w końcu cynamon to nie tylko z jabłkami. Smak pieczonego banan jest bardzo zbliżony do gotowego produktu jakim są banany suszone, nie chipsy, a zwyczajne suszone banany, bez żadnych dodatków. Podsumowując, pieczony banan bardzo mi smakował i z pewnością przygotuję go jeszcze nie raz.



Składniki:
  • banan - dobrze dojrzały 
  • cynamon 

Przygotowanie:
  1. Banana przekrój wzdłuż. 
  2. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsyp cynamonem. 
  3. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut. 

5 komentarzy

  1. To jeden z moich ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam pieczonego banana, jednak moja siostra, kiedyś owszem.... z czekoladą i mówiła, ze jest przepyszny :) Wersja z cynamonem na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom bananów i łakoci ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy pieczonych bananów, ale skoro smak przypomina te suszone - to chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała coś takiego zrobić, tym bardziej że ostatnio bardziej polubiłam banany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory jadłyśmy tylko smażonego na oleju kokosowym ale opcja z piekarnika wydaje się być lepsza :D Spróbujemy kiedyś na pewno :D

    OdpowiedzUsuń