Te placki to coś fenomenalnego! Chyba pierwszy raz wyszły mi w 100% idealne, jeżeli chodzi o placuszki w wersji wegańskiej. Aż sama się zdziwiłam efektem końcowym. Po pierwsze są bardzo puszyste, po drugie mają całkiem prosty skład, a po trzecie smakują obłędnie pysznie! Może to dzięki użyciu ekologicznego banana 😂 W każdym razie polecam tę recepturę, na pewno nie będziecie mieć żadnych problemów z przygotowaniem tych placków. Jeżeli chodzi o smak to czuć dobrze zarówno owies (jeżeli chcesz, aby placki były także w 100% pozbawione glutenu użyj bezglutenowych płatków owsianych) jak i proso, ale także wanilię i banana. Aha i jeszcze jedno, postarajcie się nie wyjeść "surowej masy", bo ona także jest genialna w smaku i przypomina coś w rodzaju puddingu czy budyniu.
Składniki (1 porcja - 6 placków):- 30 g płatków owsianych (Edena)
- 30 g płatków jaglanych (Edena)
- 15 g orzechów nerkowca (Edena)
- 1 mały, dojrzały banan
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml mleka migdałowego (Edena)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 suszone morele niesiarkowane (Edena)
Przygotowanie:
- Płatki z nerkowcami zmiel na mąkę. Dodaj rozgniecionego widelcem banana, proszek do pieczenia oraz mleko migdałowe. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstanie "budyniowa" konsystencja.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj czubatą łyżkę masy i smaż na średnim ogniu. Kiedy pojawią się pęcherzyki, przewróć na drugą stroną i smaż jeszcze chwilkę.
- Gotowe podawaj z pociętymi na paski suszonymi morelami.
Ale puchate <3
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo puchate, tak jakby były z jajkiem ;) Chyba wegańskie placuszki opanowałaś do perfekcji :) Dodatek banana z pewnością świetnie wpłyną na ich smak.... taki a la chlebek bananowy ;D
OdpowiedzUsuńAle puszyste! I chyba bym nie wytrzymała i wyjadła surowe ciacho :P
OdpowiedzUsuńHaha :D Wiedziałam, żeby ostrzec :D
UsuńW wiadomościach słyszałam, ze gdzieś jest cukiernia w której sprzedają surowe ciasto - kolejki ustawiają się na długo przed otwarciem :D
UsuńTego to ja nie słyszałam, ciekawa informacja :)
UsuńBardzo puchate i świetne w przekroju :) Dawno już nie robiłam placków z dodatkiem banana, aż narobiłaś mi ochoty na takie ;)
OdpowiedzUsuńCzy wyjdą takie ładne bez orzechów z samej mąki jaglanej ( bez owsianej) ? :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko :)
Nie wiem, ponieważ nie próbowałam takiej kombinacji :) Wyjść na pewno wyjdą, ale z pewnością nie identyczne, bo wiadomo zmieniamy już podstawowe składniki :)
UsuńMoże w takim razie przygotuj te na bazie kaszy jaglanej - https://zdrowyjezyk.blogspot.com/2016/11/kokosowe-placuszki-z-kaszy-jaglanej.html
Tylko, że one nie są już wegańskie, jeżeli jest to dla Ciebie istotne.
W każdym razie muszę pokombinować z mąką jaglaną i plackami na jej bazie, bo chyba takich nie mam w swoim plackowym katalogu :D
A jeżeli pokusisz się na kombinację, o którą pytasz daj znać jak finalnie placki wypadły :)
Finalnie zaopatrzyłam się w nerkowce i zrobiłam z nerkowców i mąki jaglanej (już płatków owsianych nie dodawałam).
UsuńPowiem szczerze, że te placuszki to bomba! :) Przepyszne! :)
Myślę, że z samej mąki jaglanej też by coś fajnego wyszło, czekam na nowe przepisy :D
Pozdrawiam :)
A ja to właśnie bardziej dodałabym płatki niż nerkowce, jeżeli już miałabym z czegoś rezygnować :D Ale cieszę, że wyszły i jesteś zadowolona :)
UsuńSuper, bardzo mi miło :)
Pozdrawiam ;)