Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z indyka. Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄
Składniki (18-20 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 500 g passaty pomidorowej
Przygotowanie:
- Mięso mielone dokładnie wymieszaj z przyprawami i jajkiem. Uformuj 18-20 małych pulpecików.
- W garnku (u mnie garnek kamienny Stone Legend) zagotuj ok. 2-3 szklanki wody. Wrzuć pulpeciki i gotuj pod przykryciem niecałe 10 minut.
- Po tym czasie wlej passatę pomidorową, dodaj olej i przyprawy. Zagotuj i gotuj ok. 10 minut.
- W szklance wymieszaj mąkę ryżową z 1/2 szklanki wody. Zawiesinę wlej do gotujących się pulpecików i energicznie mieszaj. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze kilka minut (pod przykryciem, gdyż gęsty sos dość mocno "chlapie").
- Podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Ciężko mi napisać coś o tym daniu, bo mięsa nie jem.... Chyba nie każdy "mięsożerca" lubi pulpety (większość woli jednak smażone), ale też nie każdy potrafi przygotować je tak aby dobrze smakowały. Twoje z dodatkiem curry są chyba propozycją dla wielbicieli nieco orientalnych smaków :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli ;)
Z pewnością nie każdy lubi, ale tak samo można powiedzieć o każdym innym daniu itd. Nie, zdecydowanie nie są to orientalne smaki, curry w ilości ok. 1/2 łyżeczki jedynie odrobinę "podkręca" smak i można je pominąć jeżeli ktoś nie preferuje tej przyprawy. Podsumowując są to normalne, domowe, lekkie pulpeciki w zdrowszej wersji :)
UsuńRacja... Moja mama lubi pulpety, ale tato już nie - woli smażone, chociaż nie powinien jeść. Jeśli lubi się dania mięsne, warto takich pulpetów spróbować ;)
UsuńAle mi narobilas smaka na takie pulpeciki! Jeszcze dodac marchewki i zjesc z kasza gryczana - pycha!
OdpowiedzUsuńAj, takie klopsiki to z chęcią bym pochłonęła z ryżem i kiszoną kapuchą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie mini klopsiki "chaps na raz" :D
OdpowiedzUsuń