Miałam ostatnio ochotę na kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆
Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej (Pole na Stole)
- 200 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 200 ml wody
- 3 świeże daktyle
- 6 kostek gorzkiej czekolady (Pole na Stole)
- 1 łyżeczka kakao (Pole na Stole)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku maca (Pole na Stole) - opcjonalnie
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz pod bieżącą, gorącą wodą.
- Wsyp do garnka i zalej mlekiem oraz wodą. Dodaj świeże daktyle i gotuj od momentu zagotowania ok. 15 minut. Wówczas powinno zostać jeszcze trochę płynu.
- Całość przenieś do malaksera, dodaj pozostałe składniki i odczekaj chwilkę, aby czekolada się rozpuściła.
- Wszystko zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem udekoruj wybranymi owocami - u mnie truskawki.
Co za cudowna konsystencja... oj zmroziłabym to na lody :D
OdpowiedzUsuńDaaaawno nie jadłam już budyniu jaglanego :D Dobrze, że mam zamrożone truskawki, to będę mogła je rozpracować :P
OdpowiedzUsuńMmmmm ysznosci ^^
OdpowiedzUsuńBudyń jaglany z daktylami i kakao (i jeszcze z bananem) jest chyba moim ulubionym jak dotąd. Twój bardzo zachęca ;)
OdpowiedzUsuńJak ja robiłam to nie miałam truskawek! Twoj musiał być obłędnie pyszny!
OdpowiedzUsuńKonsystencja wymiata :)
OdpowiedzUsuńDaktyle i gorzka czekolada to najlepszy smak :D
OdpowiedzUsuń