U mnie w domu zazwyczaj stawia się na tradycyjne dania, mało jest tych bardziej wyszukanych, nowoczesnych. Także jeżeli mowa o jajkach to standardowo - z majonezem. Choć dla mnie zawsze kilka połówek pozostawiano bez tego dodatku. W tym roku planuję przygotować jajka, na które przepis znajdziecie poniżej. Są to ugotowane na półmiękko jajka (żółtko, które nie jest gotowane długo zachowuje więcej zdrowotnych wartości odżywczych) z kremową pastą wykonaną z awokado, szczypiorku i pomidora. Całość jest przepyszna! Sama byłam pozytywnie zaskoczona. Wszystko bardzo dobrze ze sobą współgra, a smaki idealnie się uzupełniają.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 pomidora
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na półmiękko.
- Jajka lekko ostudź, następnie obierz ze skorupki i powyciągaj żółtka.
- Żółtka przełóż do miski wraz z miąższem awokado i dokładnie rozgnieć i połącz całość za pomocą widelca. Kolejno dodaj posiekany szczypiorek i pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz przyprawy. Delikatnie wymieszaj.
- Białka wypełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu możesz położyć posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
U mnie w domu na Wielkanoc nigdy nie było faszerowanych jajek.... w sumie nigdy jajek się nie faszerowało. Ciekawy pomysł z tym awokado ;)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nigdy nie robiło się faszerowanych jajek.
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają ciekawie, ale ja to bym chyba wolała zjeść wszystkie składniki oddzielnie :D
Nie jadłam nigdy jajek w połączeniu z awokado, ale wygląda super :D
OdpowiedzUsuńWyglądają piękne :-) Jestem pewna, że zrobią furorę!
OdpowiedzUsuńMuszę też zrobić taki farsz. Z majonezem mam to samo, albo zostawiam sobie część bez majonezu, albo robię coś zupełnie nowego :D
OdpowiedzUsuńWiesz, że od kilku dni wszędzie szukamy w sklepie świeżej pietruszki i nigdzie nie można jej znaleźć? xD Zawsze jest tylko koperek i szczypiorek xD
OdpowiedzUsuń