Krem z kalafiora - wegański :)

22 kwietnia 2017

Ten krem to chyba moje najlepsze odkrycie kulinarne ostatniego czasu! Jest niesamowicie przepyszny! Kremowy, gęsty, jakby puszysty, lekko śmietankowy, dzięki użyciu owsianej śmietanki. Przepis jest bardo prosty, składniki nie wyszukane, dostępne w każdym sklepie (śmietankę można pominąć lub dodać jogurt w wersji wegetariańskiej). Dotychczas zawsze robiłam takie zupy z brokuła, zapominając o kalafiorze. Jednak teraz nadrobię zaległości, bo coś czuję, że te danie zostanie ze mną na długo 😉



Składniki:
  • 1 średni kalafior 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 l wody 
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku 
  • kartonik (200 ml) śmietanki owsianej 

Przygotowanie:
  1. Cebulę, czosnek, pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę. W garnku podgrzej olej i podsmażaj na nim przez około 5-7 minut pokrojone warzywa. 
  2. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i rozdrobniony na różyczki kalafior. Całość zalej 1 l wody. Zagotuj. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. 
  3. Teraz dodaj bulion w proszku, pozostałe przyprawy oraz śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut. 
  4. Całość zblenduj na gładki krem. 
  5. Gotową podawaj z dodatkiem pietruszki. 

5 komentarzy

  1. Apetyczne to Twoje odkrycie ;) Podzielisz się? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja, dawno nie jadłam zupy kalafiorowej, a takiej krem to już w ogóle! :D Świetne na takie kapryśne dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze bardzo lubimy dodać do kremu z kalafiora parę suszonych pomidorów :D Pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki niesamowity pomysł. :D Nie żartuję, podoba mi się. :D Musze kiedyś zrobić, najlepiej latem.
    Pozdrawiam. :3

    OdpowiedzUsuń