Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :)

23 kwietnia 2017

Ciasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w wersji pełnej cukru, tłuszczu i białej mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca, jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie rozrobić ją w mniejszej ilości wody. Choć zastanawiając się to takie czerwone "galaretkowe" plamki widoczne w niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂



Biszkopt:
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej 
  • 50 g mąki ryżowej bezglutenowej 
  • 3 jajka
  • 100 g ksylitolu 
Masa budyniowa:
Dodatkowo:

Przygotowanie:
  1. Biszkopt → Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W trakcie ubijania dodawaj powoli ksylitol, kolejno żółtka, a następnie zmniejszając obroty miksera wymieszane mąki. Wlej masę do okrągłej formy silikonowej (inne formy wyłóż papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180*C, piecz 25 minut. Od razu wyciągnij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. Masa budyniowa → Przygotuj budyń w 1 litrze mleka dosładzając go ksylitolem. Kiedy masa ostygnie wmieszaj w nią masło klarowane o temperaturze pokojowej. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. A następnie wyłoż na wierzch biszkoptu. 
  3. Galaretka → przygotuj ją w 200 ml wody, kiedy zacznie tężeć wylej na wierzch masy budyniowej i wstaw do lodówki.

7 komentarzy

  1. Wygląda bosko i nie dziwię się, że wszystkim smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz takimi smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkopt z kremem budyniowym - ach, cudo i dawno nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, nie dziwię się, że wszystkim smakował :)
    A masa budyniowa podoba mi się najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie lekkie ciacha -:) Wygląda pysznie i zabieram kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda całkiem smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta masa na górze musi być przepyszna ;) Trzeba by jej zrobić dwa razy więcej aby przed wyłożeniem na biszkopt coś jeszcze jej zostało xD

    OdpowiedzUsuń