Ciasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w wersji pełnej cukru, tłuszczu i białej mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca, jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie rozrobić ją w mniejszej ilości wody. Choć zastanawiając się to takie czerwone "galaretkowe" plamki widoczne w niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ryżowej bezglutenowej
- 3 jajka
- 100 g ksylitolu
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bezglutenowego (Amylon)
- 3 łyżki ksylitolu
- 70 g masła klarowanego
- galaretka truskawkowa bezglutenowa (Amylon)
Przygotowanie:
- Biszkopt → Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W trakcie ubijania dodawaj powoli ksylitol, kolejno żółtka, a następnie zmniejszając obroty miksera wymieszane mąki. Wlej masę do okrągłej formy silikonowej (inne formy wyłóż papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180*C, piecz 25 minut. Od razu wyciągnij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Masa budyniowa → Przygotuj budyń w 1 litrze mleka dosładzając go ksylitolem. Kiedy masa ostygnie wmieszaj w nią masło klarowane o temperaturze pokojowej. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. A następnie wyłoż na wierzch biszkoptu.
- Galaretka → przygotuj ją w 200 ml wody, kiedy zacznie tężeć wylej na wierzch masy budyniowej i wstaw do lodówki.
Wygląda bosko i nie dziwię się, że wszystkim smakował :)
OdpowiedzUsuńKusisz takimi smakołykami :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt z kremem budyniowym - ach, cudo i dawno nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńWygląda super, nie dziwię się, że wszystkim smakował :)
OdpowiedzUsuńA masa budyniowa podoba mi się najbardziej :)
Lubie takie lekkie ciacha -:) Wygląda pysznie i zabieram kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńTa masa na górze musi być przepyszna ;) Trzeba by jej zrobić dwa razy więcej aby przed wyłożeniem na biszkopt coś jeszcze jej zostało xD
OdpowiedzUsuń