Bardzo prosty przepis na szybką i zdrowszą wersję słodkości. Owsiane kulki to połączenie płatków owsianych, bakalii, masła orzechowego i masła klarowanego, które nadaje pyszny i jak na masło przystało - maślany smak z nutką wanilii. Smakują na prawdę genialnie! Są słodziutkie, a daktyle i orzechy urozmaicają smak.
Składniki:
- 200 g płatków owsianych (Plenus Natura)
- 50 g daktyli (Plenus Natura)
- 25 g orzechów makadamia (Plenus Natura)
- 50 g masła klarowanego o smaku wanilii (Plenus Natura)
- 50 g erytrolu (Plenus Natura)
- 50 g masła orzechowego
Przygotowanie:
- Masło klarowane należy rozpuścić z erytrolem do postaci płynnej.
- Daktyle oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
- Masa nie będzie się lepić jeśli nie włożysz jej na chwilę do lodówki, w celu stwardnienia masła klarowanego. Może to potrwać ok. 15 minut. Musisz sprawdzać, co kilka minut czy składniki lepią się już i możliwe jest uformowanie kulek.
- Jeżeli masa jest już gotowa uformuj kulki i przechowuj w lodówce.
Świetny pomysł! Lubię takie uzdrowione pralinki :)
OdpowiedzUsuńI takie oto desery lubi chyba większość z nas....proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pysze i zdrowe :) No i zaspokajają ochotę na coś słodkiego :D
OdpowiedzUsuńTakich nie robiłam nigdy! Na pewno są bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńPyszne i odżywcze ulepki :)
OdpowiedzUsuńCiekawi nas smak tego masła klarowanego o smaku wanilii :) Kuleczki muszą być genialne z tymi składnikami :)
OdpowiedzUsuńZaciekawilas mnie tym smakowym masłem klarowanym, muszę sobie wygooglować, bo przepis świetny :)
OdpowiedzUsuń