Długo szukałam dobrej jakości tortille, aż w końcu znalazłam odpowiednie w ofercie sklepu Polski Koszyk. Są świetne! Bardzo smaczne i co istotne wykonane jedynie z warzyw, lnu i przypraw. W połączeniu z poniżej przygotowanymi warzywami smakują obłędnie pysznie! Duszone warzywa mają lekko ostry smak, choć możesz też zrobić wersję łagodną, są mięciutkie i niezwykle aromatyczne. Po prostu pycha! 😋
Składniki (4 toritlle):
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/2 puszki czerwonej fasoli (Polski Koszyk)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- awokado
- 1 łyżeczka curry indyjskie (Polski Koszyk)
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, pieprz cayenne
- tortilla warzywna bezglutenowa "złota" (Polski Koszyk)
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wlej trochę wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut.
- Kolejno dodaj przyprawy, fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i pogotuj jeszcze przez chwilę. Jeżeli występuję nadmiar wody podkręć gaz i gotuj bez przykrycia w celu jej odparowania.
- Warzywne tortille lekko zwilż wodą, a następnie ułóż liście szpinaku, dodaj cienki pasek awokado oraz 2 łyżki przygotowanego farszu. Zawiń tortille w rulon.
Kusi mnie ta tortilla! Nigdy jej nie widziałam.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku tej tortilli :)
OdpowiedzUsuńAleż to genialnie wygląda :) A ta tortilla? Ciekawa i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne <3 Te tortille tak super się prezentują i mają genialny skład :D
OdpowiedzUsuń