Dawno nie robiłam owsianki budyniowej, a przecież bardzo ją lubię. Będąc w posiadaniu bezglutenowych i ekologicznych proszków budyniowych od Amylon postanowiłam przygotować owsiankę o smaku truskawkowym. Użyłam truskawkowego budyniu, świeżych truskawek oraz granolowych kulek truskawkowych jako dodatek. Całość smakuje przepysznie, kremowo i bardzo truskawkowo 💗
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 250 napoju roślinnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 czubata łyżeczka budyniu truskawkowego (Amylon)
- 3 truskawki
- 1/3 banana
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- kilka nerkowców
- kulki granolowe
- plastry kokosowego
Przygotowanie:
- Płatki owsiane przesyp do garnka, zalej 200 ml napoju, dodaj ksylitol i zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 5-7 minut. Następnie dodaj 2 pokrojone w kostkę truskawki. Zagotuj.
- Do pozostałego napoju roślinnego wsyp proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj.Wlej do gotującej się owsianki, cały czas powoli mieszając. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż budyń zagęści konsystencję.
- Owsiankę przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami.
Nie ma to jak pożywna, sycąca owsianka ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, jak daaaawno nie jadłam takiej gotowanej owsianki budyniowej :) Z truskawkami - poezja!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten smak, uwielbiam owsianki z budyniem :)
OdpowiedzUsuńAż mamy ochotę do czysta wylizać całą miseczkę :D
OdpowiedzUsuń