Ciasto jogurtowe z owocami - zdrowo i bezglutenowo :)

6 czerwca 2017

Kolejny efekt spontanicznego pieczenia, nie mając kompletnie żadnego zamysłu, co to ma być w ogóle za wypiek 😂 A koniec końców wyszło coś wspaniałego! Zmieszałam kilka rodzajów mąk, które znalazłam w przepełnionej przeróżnymi produktami szafce (swoją drogą zamiast ubywać produktów, ja wciąż nie mam miejsca, aby wcisnąć do środka coś nowego, też tak macie? 😂), Okazało się, że mąki są bezglutenowe, a więc ciasto w efekcie wyszło pozbawione właśnie glutenu. Dalej już mniej wyszukane produkty, coś słodkiego, coś tłustego i proszę bardzo - wyśmienite, pyszne, puszyste, leciutkie ciacho jogurtowe z owocami. Skusisz się? 😊



Składniki:
  • 180 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki gryczanej 
  • 70 g mąki kasztanowej 
  • 2 jajka
  • 80 g oleju kokosowego 
  • 20 g tłuszczu kakaowego (można użyć kokosowego)
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 100 g ksylitolu 
  • 300 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • dowolne owoce, u mnie mrożone maliny

Przygotowanie:
  1. Tłuszcz rozpuść do postaci płynnej. 
  2. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przełóż do miski, dodaj rozpuszczony olej i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub użyj miksera. 
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, a na wierzchu ułóż wybrane owoce. 
  4. Piecz w lekko nagrzanym na 180*C piekarniku przez 40 minut. W celu upewnienia lepiej sprawdź czy ciasto upiekło się w środku za pomocą wykałaczki. 

7 komentarzy

  1. Jak widzę w składzie mąke kasztanową, to przepis od razu bardziej mi sie podoba :)
    A co do produktów spożywczych, to mam podobnie, choć od jakiegoś czasu staram się mieć mniej zapasów, a bardziej kupować na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także się staram, ale koniec końców nic z tego nie wychodzi :D A ilość mąk, makaronów i kasz chyba wystarczy mi do końca roku :D

      Usuń
  2. Podoba mi się ten przepis. Ciekawe połączenie mąk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i chętnie bym takie zjadła - zwłaszcza, że ma w składzie mąkę kasztanową i gryczaną <3

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas szafka musi się rozrastać, bo nie nadążamy wszystkiego zużywać mimo, że ciągle coś pieczemy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już mówię, że trzeba dobudówkę zrobić, żebym mogła to wszystko pomieścić :D

      Usuń