Coś słabo ostatnio mi idzie z pieczonymi owsiankami, bo pierwszą i ostatnią była TA. Jednak mając troszkę więcej czasu nad ranem podeszłam znowu do tej wersji owsianki. Tym razem smaki bananowo-orzechowe, co w konsekwencji dało niesamowicie pyszne śniadanie! Smak jest cudowny! Płatki idealnie miękkie, konsystencja kremowa, idealna słodycz. Coś pysznego 😍
Składniki (2 porcje):
- 120 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka tłuszczu kakaowego lub oleju kokosowego
- 1 banan
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
- 1 łyżka rodzynek
- 1/3 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki syropu kokosowego/klonowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 100 ml mleka ryżowego (Lima Food)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej gorącą wodą (do poziomu, kiedy będę całe zanurzone), dodaj olej i pozostaw na około 10 minut, do momentu aż chłoną cały płyn.
- W miseczce rozgnieć widelcem banana na "paćkę" i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Przygotowany miks wymieszaj z namoczonymi płatkami i mlekiem.
- Przełóż do dwóch kokilek i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.
Jak zdrowe, przepyszne ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten smak :)
OdpowiedzUsuńA i konsystencja w środku jest cudna :))
Jak dawno nie robiłam pieczonej owsianki :) taka orzechowa jest pyszna!
OdpowiedzUsuńNiczym ciacho :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Zapieczony banan generalnie smakuje rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuń