Zupa bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu, wymaga użycia jedynie podstawowych warzyw. Nie ma tu żadnych wyszukanych produktów, prościej się już chyba nie da. Za to smak to coś wspaniałego! Przepyszna, niezwykle kremowa i gęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄
Składniki (4 porcje):
- 750 g włoszczyzny (kupuję gotowy zestaw, w którym są 2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku
- 1 łyżka kopru
- 1 łyżka natki pietruszki
- 0,5 l wody
- przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, cayenne, kurkuma
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej i podsmażaj delikatnie posiekane cebulę i czosnek przez ok. 7 minut, od czasu do czasu wymieszaj.
- W międzyczasie obierz, oczyść włoszczyznę oraz ziemniaki i pokrój na drobne części. Następnie wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem i zalej wodą.
- Po zagotowaniu dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Po tym czasie całość zblenduj na gładki krem.
Przepyszna musiała być :) Uwielbiam zupy krem, a ta ma cudny kolor :)
OdpowiedzUsuńCudowny kolor - w smak też nie watpie ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie gęste, jarzynowe kremy :) Zwłaszcza z młodej włoszczyzny :)
OdpowiedzUsuń