Zupa krem z warzyw korzeniowych :)

1 lipca 2017

Zupa bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu, wymaga użycia jedynie podstawowych warzyw. Nie ma tu żadnych wyszukanych produktów, prościej się już chyba nie da. Za to smak to coś wspaniałego! Przepyszna, niezwykle kremowa i gęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄




Składniki (4 porcje):
  • 750 g włoszczyzny (kupuję gotowy zestaw, w którym są 2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku 
  • 1 łyżka kopru
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 0,5 l wody
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziołowy, cayenne, kurkuma

Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzej olej i podsmażaj delikatnie posiekane cebulę i czosnek przez ok. 7 minut, od czasu do czasu wymieszaj. 
  2. W międzyczasie obierz, oczyść włoszczyznę oraz ziemniaki i pokrój na drobne części. Następnie wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem i zalej wodą. 
  3. Po zagotowaniu dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. 
  4. Po tym czasie całość zblenduj na gładki krem. 

3 komentarze

  1. Przepyszna musiała być :) Uwielbiam zupy krem, a ta ma cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny kolor - w smak też nie watpie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie gęste, jarzynowe kremy :) Zwłaszcza z młodej włoszczyzny :)

    OdpowiedzUsuń