Drugą porcję pomidorków koktajlowych (więcej dowiesz się TUTAJ) przeznaczyłam na zupę krem. Zupę tę zmieszałam z paprykami, których też teraz mam pod dostatkiem. Najpierw wszystko upiekłam, a dopiero potem krótko podgotowałam. Efekt końcowy wyszedł jak najbardziej zadowalający. Zupa wyszła bardzo kremowa, aksamitna. W smaku czuć troszkę kwaskowaty posmak od papryki i delikatną słodkość pomidorów. Choć wielkość pomidorów przeważa to mam wrażenie, że papryki bardziej się tu uwidaczniają. Podsumowując, zupa wyszła bardzo smaczna, na pewno do powtórzenia.
Składniki:
- 1,5 kg pomidorków koktajlowych
- 600 g papryki (2-3 sztuki)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i ulubione przyprawy (u mnie pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka i ostra, odrobina kurkumy)
Przygotowanie:
- Papryki przekrój na pół, usuń środki. Pomidorki oczyść. Wszystko przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z olejem oraz solą. Następnie wyłóż warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nawet lepiej do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego na 180* C piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Paprykę obierz ze skórki, a następnie upieczone warzywa przełóż do garnka. Pamiętaj także o soku, który powstał z pomidorów, jego też koniecznie przelej do garnka.
- Całość gotuj z przyprawami ok. 15 minut. Następnie wszystko zmiksuj i przecedź przez drobne sitko, aby pozbyć się ziarenek z pomidorków, które ciężko zmiksować. Krem wychodzi w ten sposób bardzo aksamitny, gładki.
Ile pomidorków... Można zrobić koktajl, pyszną zupę (nigdy takiej nie jadłam) i jeszcze najeść się do oporu :D
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny krem kilka razy ostatnio, ale pomidorów nie przrcierałam, wychodził pyszny :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy zupy z papryką, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńkolor wiosennie nastawia :)
OdpowiedzUsuńKolor i skłąd tej zupy... mniam!
OdpowiedzUsuńNie jestem osobą, która lubi zupy, ale ta kusi :)
OdpowiedzUsuńZupa z pieczonych warzyw jest o wiele bardziej aromatyczna :)
OdpowiedzUsuń