Krem z pieczonych pomidorów i papryki - wegański i bezglutenowy :)

17 września 2017

Drugą porcję pomidorków koktajlowych (więcej dowiesz się TUTAJ) przeznaczyłam na zupę krem. Zupę tę zmieszałam z paprykami, których też teraz mam pod dostatkiem. Najpierw wszystko upiekłam, a dopiero potem krótko podgotowałam. Efekt końcowy wyszedł jak najbardziej zadowalający. Zupa wyszła bardzo kremowa, aksamitna. W smaku czuć troszkę kwaskowaty posmak od papryki i delikatną słodkość pomidorów. Choć wielkość pomidorów przeważa to mam wrażenie, że papryki bardziej się tu uwidaczniają. Podsumowując, zupa wyszła bardzo smaczna, na pewno do powtórzenia. 


Składniki:
  • 1,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 600 g papryki (2-3 sztuki) 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól i ulubione przyprawy (u mnie pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka i ostra, odrobina kurkumy)

Przygotowanie:
  1. Papryki przekrój na pół, usuń środki. Pomidorki oczyść. Wszystko przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z olejem oraz solą. Następnie wyłóż warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nawet lepiej do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego na 180* C piekarnika i piecz przez 30 minut. 
  2. Paprykę obierz ze skórki, a następnie upieczone warzywa przełóż do garnka. Pamiętaj także o soku, który powstał z pomidorów, jego też koniecznie przelej do garnka. 
  3. Całość gotuj z przyprawami ok. 15 minut. Następnie wszystko zmiksuj i przecedź przez drobne sitko, aby pozbyć się ziarenek z pomidorków, które ciężko zmiksować. Krem wychodzi w ten sposób bardzo aksamitny, gładki. 

7 komentarzy

  1. Ile pomidorków... Można zrobić koktajl, pyszną zupę (nigdy takiej nie jadłam) i jeszcze najeść się do oporu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam bardzo podobny krem kilka razy ostatnio, ale pomidorów nie przrcierałam, wychodził pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy zupy z papryką, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor i skłąd tej zupy... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem osobą, która lubi zupy, ale ta kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa z pieczonych warzyw jest o wiele bardziej aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń